Evropsko-arabský summit je průlomový, k dohodě o migraci ale nedojde, předvídá expert

25. únor 2019

Migrace je jedním z témat summitu Evropské unie a Ligy arabských států, který se za účasti hlav států a premiérů z téměř 40 zemí koná v egyptském letovisku Šarm aš-Šajch na Sinajském poloostrově.

Podle předsedy Evropské rady Donalda Tuska je nutné rozbít obchodní model převaděčů a pašeráků lidí, kteří migranty svádějí k nebezpečné cestě a přiživují novodobé otroctví. Dodal také, že ke stabilitě zemí přispívá i rozvoj občanské společnosti, čímž narážel na nesvobodné poměry v řadě arabských zemí.

Egyptu hrozí dalších 15 let kruté tyranie. Sísí pronásleduje islamisty i liberály

Egyptský prezident Abd al-Fattáh Sísí ještě stále nevyhrál svůj boj proti islamistům, v němž zápasí o přežití své země i sebe sama

Egyptský parlament schválil změnu ústavy, která má současnému prezidentovi umožnit zůstat v čele státu i po skončení jeho současného druhého mandátu. Abdal Fattáh Sísí se přitom dostal k moci po vojenském puči v roce 2013 a postupně vytvořil nejrepresivnější vládu v egyptské moderní historii, tvrdí deník Washington Post.

Naproti tomu egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí označil za hlavní hrozbu terorismus a jeho názor na migraci mnozí evropští politici zřejmě slyšet nechtěli:

„Migrace není problém, ale naopak slibný prostor pro vzájemnou spolupráci. Arabský region má velké množství pracovní síly a evropský region zase ekonomiku, která pracovní sílu potřebuje. Měli bychom spolupracovat na zaručení migrace bezpečné a organizované.“

Zajímavější je brexit

Česko zastupuje na summitu premiér Andrej Babiš (ANO)

Podle Martina Hrabálka z Fakulty regionálního rozvoje a mezinárodních studií Mendelovy univerzity je konání evropsko-arabského summitu samo o sobě průlomové, obě strany ale k migraci přistupují odlišně.

„Řada severoafrických států se negativně vyjádřila k tzv. vyloďovacím centrům, což je jedna z hlavní otázek, kterou by Evropa ráda řešila. Už delší dobu se ale nedaří dospět k dohodě a nevidím důvod, proč by se to na summitu mělo změnit,“ uvádí.

Zmíněné státy se totiž nechtějí stát centrem lidi snažících se dostat do Evropy, a to i navzdory tomu, že Evropa je to připravena kompenzovat značnými finančními částkami, podobně jako tomu je v případě Turecka.

Pro mě osobně jsou nejočekávanější jednání britské premiérky Theresy Mayové s jejími evropskými protějšky než jednání mezi Evropany a zástupci arabského světa.
Martin Hrabálek

Loni do Evropy přišlo nejméně lidí od roku 2015, migrace ale přesto zůstává důležitým tématem, což si uvědomují i politici. Evropské státy tak v této otázce zůstávají rozdělené, kvůli protestu Maďarska zřejmě ze závěrečné deklarace vypadnou zmínky o kompaktu OSN o migraci.

autoři: Vladimír Kroc , ert
Spustit audio

Související