Evropská unie testuje vlastní sociální sítě. Zajímavý experiment, glosuje šéfredaktor Slížek

6. květen 2022

Nové sítě EU Voice a EU Video by měly být bezpečnou alternativou ke komerčním sociálním sítím, jako je Facebook či YouTube. Ty podle svých kritiků sbírají až nepřiměřené množství osobních dat uživatelů. Evropský úřad, který dohlíží na ochranu soukromí, spustil obě služby v rámci pilotního programu.

„Servery jsou postaveny na open source platformách Mastodon a PeerTube a instituce Evropské komise na nich mají možnost publikovat svůj obsah od textů přes audio až po krátká videa,“ přibližuje David Slížek, šéfredaktor serveru Lupa.cz.

Čtěte také

Na konci testování chce úřad vyhodnotit data a zkušenosti s užíváním podobných platforem a následně rozhodnout o jejich případném masovějším užívání orgány Evropské unie.

„Zdá se mi, že právě evropské úřady, ostatně i státní správa všech zemí, by měly mít za povinnost používat mimo jiné i tyto otevřené platformy. Právě proto, že jsou nezávislé na velkých nadnárodních společnostech, se kterými se mohou jednotlivé země dostat velice snadno do sporu,“ myslí si redaktor Deníku N Petr Koubský.

Hlavní překážka k odchodu z jakékoli sociální sítě? Člověk tam nechává i celý svůj sociální okruh, své přátele a kontakty.
David Slížek

Mezi výhody otevřených sociálních sítí patří mimo jiné vyšší ochrana soukromých dat uživatelů. Provozovatelé je totiž nepotřebují sbírat reklamy pro přesné zacílení. Ta na podobných sítích zcela chybí. Přesto je otázka, zda projekty dokáží oslovit větší množství lidí.

Šéfredaktor serveru Lupa.cz David Slížek

„Skandály kolem používání osobních dat na Facebooku jsou staré tři roky. A za tu dobu se změnilo velice málo. Možná přestal růst počet uživatelů u některých platforem. Ale to může být dáno jinými důvody, například nasycením. Rozhodně se nedá pozorovat, že by o otevřené platformy zájem jakkoliv vyrostl,“ pochybuje o úspěchu podobných projektů Koubský.

Čtěte také

„Přijde mi to jako zajímavý experiment. Uvidíme, jak to dopadne. V rámci Evropské unie se dost mluví i o takzvané interoperabilitě. Tedy o tom, že by se mělo dát lépe přecházet z jedné služby na druhou, včetně nějaké historie a podobně,“ připomíná Slížek. 

A dodává: „Lidé by tak mohli mít větší důvod používat nějaký jiný software, protože jak to vnímám, tak hlavní překážka toho, aby člověk odešel z nějaké sociální sítě, je, že tam nechává vlastně celý svůj sociální okruh, své přátele a kontakty, které tam navázal.“

Vyšetřování Applu

Americká společnost Apple zneužívá svého postavení, když ve svém systému iOS omezuje přístup vývojářů k technologiím pro bezkontaktní platby. Tak zní předběžný závěr Evropské komise.

„Podle obvinění Apple nepouští vývojáře k bezdrátové technologii NFC. A tím zvýhodňuje své vlastní řešení Apple Pay, které lze využívat k platbám v kamenných obchodech,“ vysvětluje Slížek.

Čtěte také

„Je to pořád stejná písnička: Majitel platformy –⁠ v tomto případě Apple –⁠ chce využívat služeb vývojářů třetích stran, aby jeho platforma byla atraktivnější, a zároveň to nejlepší chce pro sebe,“ komentuje chování Applu Koubský.

Firmy v takových případech často počítají s tím, že vyšetřování případu bude trvat i několik let.

„Tím pádem budou mít tak jako tak dost času tu výhody využít a zužitkovat finančně, i kdyby nakonec padlo rozhodnutí proti nim,“ doplňuje Petr Koubský.

Poslechněte si celou debatu Davida Slížka s Petrem Koubským. Společně probrali také spor Evropské unie a Polska o preventivní filtrování internetového obsahu, nebo nabídku české firmy na tvorbu vašeho posmrtného digitálního alter ega.

autoři: David Slížek , Ondřej Skácel
Spustit audio

Související