Evropská komise varuje Českou republiku: Nepoužívejte název „řecký jogurt“, Athény se zlobí

15. listopad 2017

Evropská komise varovala Českou republiku, že nesmí používat název „řecký jogurt“, pokud se nejedná o výrobek z Řecka, píše evropský server Euractiv. Podle něj kvůli jogurtu roste mezi Aténami a Prahou napětí. Mluvčí Komise serveru potvrdil, že oficiální stanovisko bylo už Česku předáno. Řecký ministr pro rozvoj zemědělství Evangelos Apostolu poslal dopis eurokomisařům pro zemědělství a bezpečnost potravin, ve kterém nesouhlasí s českým návrhem požadavků na mléčné produkty, zmrzlinu a jedlé tuky a oleje.

Podle Atén názvy „řecký jogurt“ i „jogurt v řeckém stylu“ odporují směrnici Evropské unie o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Čeští zákazníci jsou podle ministra klamáni.

Používání názvu „řecký jogurt“ pro české výrobky rozhněvalo řeckou vládu už vloni. Vyzvala proto Evropskou komisi, aby zasáhla. Euractiv zjistil, že exekutiva Evropské unie v současnosti studuje dva dopisy o krocích, které české úřady v tomto směru podnikly, a zvažují další opatření. I když název „řecký jogurt“ není geograficky chráněný, nejmenovaný zdroj z Evropské komise serveru už v červenci vysvětlil, že podle základních unijních požadavků „nesmí být označení potravin pro spotřebitele zavádějící, pokud jde o povahu, totožnost a původ výrobku“, píše server Euractiv.

autor: gzb
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.