Eva Turnová: Nové technologie

27. září 2019

Každá starší generace si myslí, že všechno, co potřebuje, už má a technické výdobytky nastupující generace jsou tudíž zbytečné.

Ve skutečnosti prý jen zhoršené okysličování mozku starších lidí vede k nechuti jeho používání. Člověk se ocitne na izolovaném ostrově bytí, obklopen oceánem barevných tiskáren, a přitom sám ještě nezvládl správně nastavit kopírák.

Čtěte také

Odmítá se učit nové kousky, zabředá do pasti stereotypů, i kdyby mu to mělo ztížit život. Ignoruje zavedení dálnice, takže do Ostravy jezdí přes Jeseníky, s odporem míjí obchody s  hi-tech oblečením, v zimě se souká do punčocháčů a jégrovek a teprve potom navléká o dvě čísla větší kalhoty.

Některým seniorům zase připadají příliš kosmické moderní produkty pro zvířata a místo granulí vytrvale vyvařují svým domácím miláčkům postaru pajšl.

Vzpomínám si, když si můj děda napichováním kelímků od piva vydělal na první televizi. Vzal si oblek, aby se líbil hlasatelce, ale stejně se mu nakonec nepodařilo televizi ani vytáhnout z krabice, která vyhrála obal roku.

Čtěte také

Na nový telefon se zase urazila babička, protože paní, která oznamovala přesný čas, si s ní nechtěla už dál povídat o zavařování meruněk.

Nejraději mám stárnoucí lidi, kteří novým technologiím nelezou do zadku a ani jim nespílají. Už vstřebali všechny příběhy, můžou se ponořit do světa snění a vzdalující se realitu neřeší. Když dostanou elektrický kartáček na zuby, a neví úplně přesně co s ním, klidně s ním vyčistí sedačku.

Takový byl i strýc, který se nikdy nestal snadnou náplní domova důchodců. Když si nechal domů zavést internet, nechal si ode mě dobrovolně vysvětlit základní funkce. Hned druhý den mi volal: „Mám to zapojený, fachčí to a chci to oslavit. Můžeš mi koupit deset piv, zabalit je do ramky a poslat gůglem jako apačment?“

autor: Eva Turnová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.