Eva Turnová: Nár. Um

13. květen 2022

Když chtěl jeden anglicky nemluvící kytarista naznačit v New Yorku prostitutce, že česká hudba moc nevynáší, použil spojení: „Já rakenrólovyj chudóžnik.“ Tenkrát mě poprvé napadlo, že opravdoví umělci by měli mít všechno za půlku.

Bylo by to takové „bolestné“, asi jako když Indiáni, praví obyvatelé Ameriky, nemusí platit ve svých rezervacích daně. Inču-čuna sice už dávno nedrandí na koni zatlačit slzu k Little Big Hornu, ale bolest z odcizeného území je někde uvnitř hluboko zakořeněná.

Čtěte také

Stejně tak opravdovému umělci někdo ukradl a zničil jeho představu ideálního světa a ještě se po něm chce, aby v takzvaně reálném světě fungoval. Ani v jeho rezervaci, plné obrazů nebo hudby, se mu často nepodaří být pochopen a přijat. Nyní navíc musí čelit stávající energetické krizi a zvyšování nákladů na bydlení. Ani vládní pomoci v podobě Deštníku proti drahotě umělci moc nevyužívají; část odradí papírování a části je to prostě trapné.

Takže všechno za půlku by, myslím, bylo fér. Otázkou je, kdo by byl schopen rozeznat pravého umělce od toho, kdo je prostě jen poplatný davům. Kdo rozpozná kvalitu od falše a prázdnoty? Bývalý režim oceňoval umělce prostřednictvím vládních nařízení tituly „zasloužilý“ a „národní“.

Cirkusy zadarmo

Měli jsme jednoho na patře. Na zvonku měl Nár. Um. Měl zadarmo divadla, cirkusy a pobyt v lázních. Děti z celého domu mu záviděly cirkusy a dospělí zase lázně, takže se s ním ve výtahu stejně nikdo nebavil.

Čtěte také

A co na to dnešní opravdový umělec? Zašli jsme za jedním v úctyhodném věku do jeho oblíbeného podniku:

„Chystáte se využít Deštník proti drahotě?“ zeptala jsem se.

„Proti nahotě nepomůže žádnej deštník,“ odpověděl básník.

Eva Turnová

„Tak jinak, chtěl byste být raději Nár. Um. a mít zadarmo cirkusy, nebo mít úplně všechno za půlku?“

„Mně by stačily zadarmo panáky. Ná rum,“ řekl a plaše mi přisunul skleničku s ohnivou vodou.

Autorka je spisovatelka a rockerka
eva@turnova.cz

autor: Eva Turnová
Spustit audio