Eva Turnová: Tři v jednom

29. duben 2022

Říká se, že ženy hravě zvládnou vykonávat více činností najednou. V mém případě to bylo vždycky ještě o něco složitější, jelikož mí rodiče záhy zaznamenali mé nestandardní vnímání času. Když jsem měla k dispozici deset minut, má mysl naplánovala desetiminutové aktivity rovnou tři a všechny se musely směstnat do jedné desetiminutovky. Stejné to bylo s hodinou, se dnem a tak dále.

Tato roztomilá úchylka nebyla způsobená neurózou typu ADHD jako spíš pocitem, že přítomný okamžik se má maximálně využít. V předškolním věku a na základní škole tato zvláštnost navíc nikomu nevadila.

Čtěte také

Problém mého nezvyklého multitaskingu vykulminoval teprve na střední hotelové škole. Při hodinách vaření na mě jako naschvál vždycky vyšly moučníky z odpalovaného těsta nebo technologicky náročná masa s rozpínavou náplní.

I když jsem se na hodinu připravovala, dostala jsem pětku, protože v době kritických pěti minut jsem odběhla od pekáče na další dvě neodkladné pětiminutové výpravy: rozejít se s nudným borcem a utišit kamarádku kvůli náhlé smrti Johna Lennona. Kuřecí svinutec v troubě se mezitím totálně zapustil do pekáče.

Moc přítomného okamžiku

Na vlastní svatební oslavu jsem si, kromě hostů, zároveň domluvila zkoušku s kapelou a také schůzku s daňovým poradcem; ale ženich naštěstí nic nezpozoroval a manželství nevydrželo z mnohem triviálnějších důvodů.

Čtěte také

A tak to šlo dál. Na večerní rande jsem si pro jistotu brávala plátno s barvami, basu a notebook, kdyby mě z nějakého důvodu napadla první, zásadní věta mého románu.

Až v covidovém období jsem konečně trochu zvolnila, začala jsem se věnovat dýchání, józe a meditacím. Objevila jsem knihu Moc přítomného okamžiku. Její autor, Eckhart Tolle, přítomný okamžik vnímá mnohem méně zběsile než kdysi já. Doporučuje úplně spočinout a zbavit se myšlenek, potažmo i multitaskingu.

Eva Turnová

Tolle tvrdí, že v běžném stavu vědomí, kdy se ztotožňujeme s myslí, je náš kreativní potenciál zakrýván psychologickým časem. Jeho odkrytí spočívá v životu v přítomném okamžiku, kdy prostě jenom jsme a na nic nemyslíme.

A tak každý den, ať mám v plánu cokoli, vždycky stihnu Tolleho vedenou meditaci na youtube, kdy zkouším vůbec na nic nemyslet. Abych znásobila její účinek, zároveň u toho prodýchávám čakry.  A to všechno ve stoji na hlavě!

Autorka je spisovatelka a rockerka
eva@turnova.cz

autor: Eva Turnová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.