Eva Turnová: Kolik kolik

27. září 2024

Pokud člověk neskončil v maringotce u lesa, každý den zavadí o snůšku různých canců: „Já za to stojím.“ „Pivo v každém pivu.“ „Když musíš, tak musíš.“ „Žijte s chutí.“ „Stroj na radost.“ „Zachraň to kečupem.“ „Kdo ví, ten ví.“

Zmizela hravá komunikační zkratka, kdy fičely hry se slovy. I kreativci, zdá se, zabalili tvorbu náročnějších slovních hříček, a když projíždím kolem billboardu se stokrát omletou variací na ro(c)k, radši poslepu dranžíruju svodidla.

Čtěte také

Do lidí jako by hodil granát. Hru se slovy nahradil slogan a uvolněné tlachání přebila rychlá výměna info. Za každou komunikací číhá strejda účel s rolexkama a sleduje čas.

Dřív bezelstná otázka „Jak se máš?“ se stala průzkumem vlastní ceny na trhu. Jak trefnou odpovědí obhájit to, že se s vámi někdo zahazuje uprostřed své vlastní chůze?

Na otázku „Hrajete teď něco novýho? A vůbec, co je novýho?“ mám zřídkakdy prostor na to, abych vysekla seznam nových skladeb, a ještě si vytvořila oslí můstek pro vyprávění čerstvé historky o tom, jak jsem cestou z hraní na benzínce propadla regálem s bagetama až do kanclu šéfa.

A tak odpovídám:

Eva Turnová

„Hrajeme cestou na koncerty takovou novou hru na dvouslovné věty sestávající se ze dvou stejných slov, přičemž věta musí dávat smysl. Zatím máme: jih jih, kolik kolik, kozy kozy, řiď řiť, přijmy příjmy, vida je výdaje, sedlo sedlo, pouští pouští, Říha říhá, splín z plín, vodka vod ká…“

„Aha aha,“ řekne tázající. „Promiň, musím už vyfičet, čeká mě totiž wifi chat.
Tak ahoj ahoj!“

Autorka je spisovatelka a rockerka
eva@turnova.cz

autor: Eva Turnová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.