Eva Turnová: Bolt

4. únor 2022

Taxikářská živnost byla vždycky opředena zvláštním tajemnem a procházela různými proměnami. Za totality bylo taxikaření terno, a to hlavně proto, že si dročkaři ceny mnohdy určovali sami. Z taxametrů sice lezly papírky s výší jízdného, ale když zůstaly mašinky vypnuté, nikdo se to nedověděl. Po přechodu na digitál začala být taxikaření dřina. Kontroly přes dispečink, firemní jízdy, tlak konkurence…

Proto mi mezinárodní platforma pro přepravu osob, jako je Bolt nebo Uber, přišla jako dobré řešení pro všechny zúčastněné.

Čtěte také

Já osobně jsem vsadila na Bolt a byla jsem dlouho nadšená. Díky placení přes aplikaci odpadá nutný kontakt řidiče se zákazníkem, a tím pádem ti dva můžou podle nálady buď svobodně mlčet, anebo klábosit. Sympatickému řidiči ruské národnosti jsem jednou v noci dokonce přezpívala celou plastovou gramodesku ze školního časopisu Kolobok. A mladé slovenské šoférce, která měla depresi, jsem vymluvila, ať nesjíždí autem z mostu.

Do toho mi chodily legrační reklamy na boltovské appky s krkolomným obsahem typu: „Eva, když vás hlad pohltí, oslaďte svůj den! Kupte si muffin, který učaruje každého milovníka dortů! Ať šmakuje!“

Nebo nečekané: „Oslavte s námi Den zvířat dobrým skutkem.“

Jak byste ohodnotil/a vyřešení vašeho požadavku?

Chodily samozřejmě i triviální zprávy typu: „Eva, jak jste byli spokojeni s jízdou?“

Čtěte také

A protože předchozí den právě nedorazilo auto Boltu, tak jsem v odpovědi na tuto otázku po pravdě uvedla, že jízda prostě neproběhla.

Z Boltu přišla odpověď:

„Náš systém tvrdí, že jste nenapsala číslo popisné, pouze ulici.“

Poslala jsem tedy screenshot, kde byla v historii jízd zadaná adresa i s číslem.

Hned nato jsem byla v aplikaci Bolt zablokovaná z důvodu nedodržování zásad.

Čtěte také

Když mi vzápětí přišlo obvyklé „Eva, jak byste ohodnotil/a vyřešení vašeho požadavku?“ zkusila jsem najet na žoviální tón bolťáků:

„Zdá se, že jsem se ocitla na vaší černé listině, a nevím proč.“

Přišlo mi: „Váš účet je zablokovaný systémem, protože jste se, podle něj, nedostavila k mnoha jízdám.“

„Naopak, jízdy se nedostavily ke mně! Pošlu znovu screenshot.“

„Neposílejte, systém je vytížený.“

Zkusila jsem tedy smlouvat:

Eva Turnová

„Přimluvte se za mě, prosím, až nebude tak byzy. Můžete nenápadně utrousit, že jsem na Den zvířat odvezla do útulku pytel psích granulí, koupila si přes food appku citrónový muffin a přemluvila řidičku, ať si nebere život. Třeba to odblokování urychlí.“

Přišlo mi už jen komisní:

„Eva, jak byste ohodnotil/a vyřešení vašeho požadavku?“

Autorka je spisovatelka a rockerka
eva@turnova.cz

autor: Eva Turnová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.