Eva Turnová: 300 dní Sergeje Krikaljova

8. květen 2020

Téměř před třiceti lety strávil kosmonaut Sergej Konstantinovič Krikaljov na palubě vesmírné stanice Mir 300 dní, protože se pod ním měnil Sovětský svaz na Rusko a nikdo neměl čas ani peníze ho sundat.

Nechyběla prý mu tolik vodka ani ženská, jako spíš přitažlivost zemská. Když při každém letu v duchu prožívám katastrofické scénáře včetně žuchnutí letadla, je to právě přitažlivost, co by mě na posledních momentech života iritovalo. 

Čtěte také

Představa, že můj život ukončí náraz padajícího vietnamského kufru nebo že na mě naposledy vydechne sousední pasažér, který už tak dost rozkladně zavání, je pro mě nesnesitelná. 

V Krikaljovovi naopak nesnesitelná lehkost bytí vyvolala palčivou touhu normálně si rozbít koleno o chodník nebo po chlapsku inkasovat v hospodské rvačce. Co se týče pocitu tíhy a lehkosti, často nejde jen o působení fyzikálních veličin. Jsou to dvě opačné strany vykutálené mince naší psyché.

Tíha vděku

I z úletu s lehkou holkou se dá ledacos vytěžit a naopak ze závazku s obtěžkanou ženou se může člověk cítit odlehčený. Relativita tíhy a lehkosti se dá velmi dobře znázornit na modelu reciprocity. Úleva dárce a tíživá svázanost obdarovaného. Právě zažívám tento model v praxi. 

Čtěte také

Půjčuji si menší obnos od dobře situovaného známého. Po mocenském aktu se na jeho tváři rozlévá pocit uspokojenosti, s pocitem převahy popíjí kávu, radí, jak žít, jakékoli téma stáčí na peníze. 

„Jsi nějaká zaražená,“ mrkne na mě úkosem.

Snažím se najít příměr: 

„Je to, jako bys byl na vozíku a já bych pořád kolem tebe mastila dřepy.“ 

„Aha. To mi vysvětlíš příště, musím už letět.“ 

Zvedáme se k odchodu, já na nohách z olova, které mi tíhou vděku zchromly. 

Než tohle všechno vetknu do papíru, budou zas lehký jako Sergej na palubě Miru.

Autorka je spisovatelka a rockerka

autor: Eva Turnová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.