Eva Kantůrková: Jan Hus

10. červenec 2018

V Radioknize si tentokrát můžete poslechnout sedmidílnou četbu z knihy Evy Kantůrkové Jan Hus. Oproti ostatním Radioknihám je její zvláštností to, že nahrávka byla převzata z předlistopadového vysílání Rádia Svobodná Evropa.

Tehdejší Československý rozhlas ji poprvé vysílal na přelomu června a července roku 1990. Kapitoly vybrala sama autorka, která také v úvodu vysvětlí, co jí k napsání knihy vedlo.

Uslyšíte o mládí Jana Husa i jeho příchodu do Betlémské kaple, kde začal volat po reformě církve. Autorka popisuje i dění kolem Karlovy univerzity, vznik Dekretu kutnohorského a pokračující spory Jana Husa s arcibiskupem Zbyňkem Zajíce z Hazmburka.

Kniha zachycuje i Husův spor s církevní hierarchií o odpustky, až nad ním byla vyhlášena klatba. Jan Hus nebyl jen kazatel z Betlémské kaple, ale stal se vůdčí osobností opozice proti církvi. Začíná se připravovat koncil v Kostnici.

Nejhoršími protivníky a žalobci Husa byli na koncilu čeští účastníci koncilu, zvláště jeho někdejší přítel Štěpán z Pálče, který proti němu sestavoval žalobní články. Poslechněte si celou Radioknihu!

Režisér Michal Pavlík přizval jako interpretku tehdy zakázanou herečku Vlastu Chramostovou.

autor: jpr
Spustit audio