Eva Hrnčířová: Covid Safe Ticket je momentálně na jihu Belgie nelegální, prozatím ale funguje dál

11. prosinec 2021

Nejen demonstracemi v ulicích, ale taky právními paragrafy se už v Belgii bojuje proti omezování neočkovaných. A rozhodnutí soudu v Namuru – hlavním městě frankofonní části Belgického království – všechny překvapilo. Covid Safe Ticket neboli očkovací certifikát, zkrátka ten kód v mobilu, který otvírá dveře do restaurací, kulturních zařízení nebo na vánoční trhy, je nelegální. Takový byl rozsudek soudu první instance.

Žalobu podala nezisková organizace jménem Naše dobré právo. Chtěla upozornit na to, jak velký a diskriminující byl zásah do základních práv, když se od 1. listopadu všude ve Valonsku začal Covid Safe Ticket pro vstup do různých zařízení vyžadovat.

Čtěte také

Žalobci si myslí, že omezení s tím spojená jsou nepřiměřená a vedou k naprosto neodůvodněným rozdílům v zacházení s jednotlivci. Jejich cílem je ukázat, že Covid Safe Ticket nemůže v oblasti veřejného zdraví splnit svoje cíle.

Proč si Belgie vybrala pro očkovací certifikát právě takový název, je otázka. Jisté je, že slovo „safe“ – anglicky bezpečný – se rozhodně nepodařilo naplnit. S touto vstupenkou člověk není ani chráněný proti nákaze, ani nechrání ostatní, naopak je může nakazit. A proto kritici upozorňují, že Covid Safe Ticket jde vlastně proti smyslu celého snažení. Dal lidem zcela falešný pocit bezpečí a řada z nich přestala používat základní ochranu proti viru jako roušky, sociální rozestupy, mytí rukou a omezení kontaktů.

Kam až může jít demokracie?

Pandemie ale mezitím přešla do další vlny a Covid Safe Ticket koronavirus nevymýtí. Sporné je taky využití dat v něm, které podle některých neodpovídá evropským normám o ochraně osobních údajů. A konečně, v Belgii ani ve Francii nebo v Itálii tato vymoženost v oblasti bezpečí nepřispěla k vyšší proočkovanosti populace, protože v současné době řada lidí váhá s třetí dávkou.

Čtěte také

V Belgii to teď vypadá na bitvu právních kliček a argumentací. Advokát Valonského regionu celé rozhodnutí namurského soudu zpochybnil. Argumentuje, že už jen to, aby jakýkoli soudce mohl zrušit platnost zákona, je i ve složitém belgickém systému nepřípustné.

Podle něj ale hlavně v situaci, kdy stát bojuje s nestálým a nepolapitelným nepřítelem, jako je koronavirus, a počty nakažených stoupají, jsou opatření jako očkovací certifikát opravdu přiměřená a v pořádku. A o to v další debatě půjde. Podle rozhodnutí soudu má teď Valonsko každý den zaplatit pokutu 5000 eur, když ilegální hru s očkovacím certifikátem bude s lidmi hrát dál.

Realita je ale taková, že Covid Safe Ticket platí dál. Valonský region podal odvolání k vyššímu soudu a teprve z jeho rozhodnutí se uvidí, jestli bude platit pokuty. Žalobci podali stejný protest taky u soudu v Bruselu – jako v dalším belgickém regionu. A obrátili se i na soud ústavní – jedině ten by totiž mohl očkovací certifikát zrušit.

Čtěte také

Celá debata ukazuje, že ačkoli v Belgii je proočkovanost vysoká, společnost se polarizuje na zastánce a odpůrce vládních restrikcí. Soud v Namuru nebude jediný. Co třeba vysoké pokuty neočkovaným v Rakousku, omezení v hromadné dopravě v Itálii nebo vstup do restaurací pouze pro očkované prakticky všude v Evropě? Pokud se soudy zaplní žalobami tak jako jednotky intenzivní péče nakaženými, bude trvat dlouho, než se spory vyřeší.

Mezitím budou vlády nejen v Belgii čelit čím dál většímu tlaku – u soudů nebo v ulicích. A za tím vším je série základních otázek – kam až může jít demokracie? Jaké jsou hodnoty evropských společností a nakolik mohou vlády v 21. století v Evropě omezovat osobní svobody?

Autorka je publicistka

autor: Eva Hrnčířová
Spustit audio