Epidemiolog Smejkal: Omezme setkávání o svátcích na minimum. Je to smutné, ale komunitní šíření roste

23. prosinec 2020

Vánoce jsou tradičně obdobím setkávání s blízkými. Probíhající pandemie koronaviru nicméně tomuto zvyku příliš nepřeje. A právě ti, které pouhá přítomnost příbuzných často potěší nejvíc, jsou nejohroženější skupinou. Zařízení pro seniory se tak na svátky připravují třeba vymezováním prostor pro klienty, kteří se chystají odjet ke svým rodinám – po návratu totiž budou muset nastoupit do karantény.

Omezení návštěv v domovech pro seniory je v současné chvíli opatřeno šesti výjimkami, vysvětluje prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb (APSS) Jiří Horecký.

Čtěte také

Jde například o negativní antigenní test návštěvníka. Setkání ale může být zprostředkováno i v případě, že to vyžaduje psychický stav a sociální situace klienta, nebo terminální stádium nemoci.

Zcela zakázat návštěvy možné není, upozorňuje Horecký. Omezit lze jen jejich četnost nebo maximální počet návštěvníků, a proto je lepší si setkání s blízkým dopředu zarezervovat. „Když se člověk včas nahlásí a objedná, tak to problém není, říká.

Jediná možnost je, že senior po návratu půjde do karantény a pak na testy. Pokud to zařízení nemůže zařídit, tak senioru odejít neumožní.
Jiří Horecký

Složitější je to v současné době s odjezdem klientů ze sociálních zařízení.

Od posledního jednání vlády se zpřísnily podmínky toho, kdy mohou senioři opouštět zařízení sociálních služeb. Jediná možnost je, že po návratu musí být senior několik dní v karanténě, po třech dnech jde na test, pak další test a teprve poté může karanténu opustit. Pokud nemůže zařízení izolaci klienta zajistit, tak mu neumožní opustit zařízení,“ vysvětluje šéf APSS.

Smejkal: Vánoce bez tetiček

Pro bezpečné Vánoce v rodinách je z epidemiologického hlediska ideální omezit setkávání, doporučuje hlavní epidemiolog z Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) Petr Smejkal.

Hosty byli:
Jiří Horecký, prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR
Jan Gabriel, ředitel Domu seniorů v Liberci - Františkově
Petr Smejkal, hlavní epidemiolog IKEM
Lenka Papáčová, psycholožka z Centra komplexní péče v Dobřichovicích

Omezme setkání na úplné minimum. Pokud je rodina velká, tak není nutné tento rok zahrnovat tetičky, tchyně a jiné členy rodiny. Možná to zní vtipně, ale kdo si tyto Vánoce chtěl užít v klidu třeba jen s manželkou a dětmi, má ojedinělou příležitost. A stále se chránit,“ zdůrazňuje epidemiolog.

Doporučuje také nechat se před návštěvou blízkých otestovat se. „Je to smutné, ale musíme si dát pozor, protože komunitní šíření zrovna před Vánoci pořád roste,“ varuje.

Jak bude probíhat na začátku ledna očkování proti covidu-19? Poslechněte si celý audiozáznam Speciálu Martiny Maškové a Jana Burdy.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.