Energetický regulační úřad se bojí zřízení rady, a tak děsí zdražením ceny energií, tvrdí poslanec Urban

23. březen 2015

Česku údajně hrozí katastrofa kvůli solárním elektrárnám, kdy takzvaní solární baroni rozdělí své elektrárny na menší, čímž se vyhnou placení solárního odvodu a ušetří 2 miliardy ročně.

Podle odhadu Energetického regulačního úřadu (ERU) by v důsledku novely energetického zákona mohly zdejší domácnosti připlácet v budoucnu až 150 miliard korun.

Vládní koalice naopak tvrdí, že připravovaná novela českému průmyslu peníze naopak ušetří a domácnostem se platby nezvýší.

„Zákon, tak jak byl do Sněmovny předán, nesplňuje představy o tom, jak by měl zákon vypadat,“ zhodnotil v pořadu Pro a proti poslanec hnutí Úsvit Petr Adam.

Podle něj si hnutí není jisté, že je zákon dobrý natolik, aby nepostihl české občany zdražováním energie nebo tím, že český stát na takzvaných solárních baronech ztratí další miliardy korun.

„Varovná kontrolka, která se nám rozblikala, stále ještě bliká,“ popsal Adam.

O tom, zda je zákon dobrý, nebo ne, svědčí základní fakta, tvrdí poslanec. „V připomínkovém řízení bylo kolem tisíce připomínek, ne všechny byly vypořádány, a k zákonu se sešlo 350 pozměňovacích návrhů.“


Adam: „Já nejsem odpůrce energetického zákona a jsem rád, že naše konstruktivní debata ve sněmovně, kterou někdo nazýval obstrukcí, přinesla to, že se ty nejzásadnější body zákona obrousily. Od začátku nám bylo říkáno, že nemáme pravdu, že se pleteme, že žádné riziko nehrozí, tak proč to tedy obrušovali, když nic nehrozilo? Naše diskuze splnila svůj účel.“

Zpravodaj k zákonu a místopředseda hospodářské výboru Poslanecké sněmovny Milan Urban (ČSSD) trvá na tom, že zákon zlevňuje náklady průmyslu a nezdražuje nikomu.


Urban: „Jde o to, že je zde válka dvou státních institucí: ministerstva průmyslu a obchodu a Energetického regulačního úřadu. Ta válka je proto, že se vytváří odborná rada. Všechno ostatní jsou jen vymyšlené důvody, proč zákon je špatný… Všechny řeči o solárních baronech jsou jen úhybný manévr od toho, aby zákon neprošel, protože ho nechce ERU. Někteří jeho současní náměstci nesplňují odborné požadavky, a proto se té rady tolik obávají.“

„Domácnosti zůstanou maximálně na svém,“ slíbil zpravodaj novely.

Navíc návrh zákona umožňuje na střechách rodinných domů postavit malé solární elektrárny pro vlastní využití, aniž by občan musel obíhat úřady, vysvětlil Urban.

Ten je přesvědčen, že hlavním předmětem sváru je požadavek na vytvoření odborné rady při Energetickém regulačním úřadu.

„Úsvit jako jediná strana v parlamentu podlehl tlaku Energetického regulačního úřadu, kterému se rada nelíbí, a proto zpochybňují některé části zákona. Žádné zdražení ale nikomu nehrozí,“ popsal domnělou příčinu sporu o novelu energetického zákona Milan Urban.

autoři: tpa , oci
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.