Ekonomika ve světle voleb

19. červen 2002

Na rozdíl od mnohých politiků se kurs české koruny vzpamatoval ze zprávy o volebním triumfu komunistů poměrně rychle. Také akcie ČEZu se na burze postaraly o růst celého indexu, protože lze nyní opět doufat v uskutečnění sociálně demokratického scénáře, podle něho má být ČEZ před privatizací posílen o podíly distribučních společností.

Tento pro spotřebitele nevýhodný, ale pro akcionáře ČEZu o to zajímavější scénář sice na poslední chvíli zhatil před volbami Fond národního majetku, ale nová vláda se může pokusit o totéž znovu.

Investoři a kapitálový trh tedy zůstávají v klidu: pokud se skutečně vytvoří středolevá koaliční vláda, lze říci, že to sice bylo jen o fous, ale vyšlo to. Směřování ČR do EU není ohroženo.

Přesto není důvod k jásotu. Nová vláda totiž bude muset především zabrzdit rychle rostoucí deficit veřejných rozpočtů a měla by se rovněž konečně pustit do důchodové reformy. Deficit na důchodovém účtu dosáhl už 20 miliard a když se nic nezmění, poroste dál. Obojí sociální demokraté doposud nejen hrubě zanedbávali, nýbrž i zlehčovali. Veřejné výdaje, jejichž schodek dosahuje 5-6 procent HDP, omlouvají poukazem na to, že je celkové zadlužení země pořád ještě nízké. Deficit veřejných rozpočtů, který se tryskem zvětšuje, zase vysvětlují nutností platit privatizační dluhy za dřívější vlády. Průběžný systém důchodového zabezpečení považuje Špidla v principu za dobrý i přesto, že je za dnešních podmínek neufinancovatelný. Připustit chce zřejmě jen drobné úpravy ve formě podpory dobrovolného připojištění. Koalice má v tomto ohledu recepty mnohem důkladnější, ale vzhledem ke svému hubenému volebnímu výsledku je otázka, zda bude mít sílu je prosadit. Mnohé napoví budoucí obsazení ministerstva financí.

Čistě teoreticky by byl k zásadním reformám právě nyní ten nejlepší čas. Hospodářství roste a protože investiční pobídky nechce rušit žádná ze stran eventuální koaliční vlády, lze čekat i nadále příliv zahraničního kapitálu. Start penzijní reformy bude nákladný, protože bude třeba překlenout počáteční období, kdy se ztenčí státní příspěvky, aby mohly být vybudovány její další sloupy mimo státní pokladnu. Právě nyní jsou ale k disposici příjmy z privatizace plynárenství. Na Slovensku si je k tomuto účelu už nechali stranou. Zemanova vláda ze ně chtěla koupit stíhačky, což se jí na poslední chvíli přece jen nezdařilo. Když bude ministrem obrany opět Jaroslav Tvrdík, lze předpokládat, že to zkusí znovu. Ostatně ani Koalice nebyla v parlamentě tak úplně proti.

Aby se tento výhodný okamžik mohl využít, musela by ovšem sociální demokracie hodit přes palubu prakticky všechny své předvolební sliby, týkající se dalšího budování systému sociálních výhod. Se Špidlou v čele vlády to půjde těžko, je znám jako politik, který své principy spíše hájí než odkládá. Pokud se ovšem v hospodářské politice nic nepohne, není vyloučenou, že se může opakovat krize z poloviny 90 let. Tehdy své domácí úkoly zanedbaly pravicové vlády, když držely nad vodou skomírající podniky pomocí úvěrů od polostátních bank a nepodnikly nic proti divokým transakcím na nepřehledném a nekontrolovaném kapitálovém trhu. Úsporná opatření nakonec přijít musela a byla o to bolestnější, že přišla pozdě. Václavu Klausovi to voliči ostatně neodpustili dodnes.

Na druhé straně lze ale očekávat i to, že s blížícím se vstupem do EU bude sílit tlak na Prahu, by uvedla veřejné finance do pořádku. Opatření, která je třeba udělat, nemají totiž ve skutečnosti nic společného s levicovou nebo pravicovou ideologií. Jsou jen zodpovědná anebo populistická.

rse@rozhlas.cz

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.