Ekonom: Musíme řešit státní dluh. Správnému řešení někdy brání obavy, že je to politicky neprůchodné

2. únor 2022

Lidé nemají pocit, že by se jich otázka státního dluhu nějak dotýkala, vadí Petru Dvořákovi, prorektorovi Vysoké školy ekonomické (VŠE). „Jenže ono se to nás všech týká,“ zdůrazňuje. „A je potřeba státní dluh do budoucna řešit tak, že se dostaneme na vyrovnané finance. Protože jinak budeme mít problém i v dalších oblastech,“ říká s tím, že státní zadlužení je jeden z důvodů, proč je v posledních týdnech aktivní Česká národní banka. A spojené je to i s inflací.

Otázku státního dluhu vidí Dvořák jako věc příjmů i výdajů. „Nejsem zastáncem toho, aby se zvyšovaly daně. Ale obávám se, že v situaci, ve které dnes jsme, to bez toho nepůjde,“ uznává.

Čtěte také

„Řešení, které potřebujeme, nebude nic bezbolestného. Nikdo nepřijde s kouzelným proutkem. Bude to mít dopad na ekonomiku i na lidi,“ varuje a vyzývá: 

„Měli bychom si uvědomit, že je to nezbytné. A že bychom v důsledku toho neměli měnit své politické preference. Zdá se mi, že někdy tomu správnému řešení brání právě obava z toho, že by to bylo politicky neprůchodné. To je ten problém, který dnes máme.

Zdá se mi, že někdy tomu správnému řešení brání právě obava z toho, že by to bylo politicky neprůchodné.
Petr Dvořák

Pokud se státní dluh snižovat nebude, hrozí podle Dvořáka to, že by Česko přišlo o svou kredibilitu:

Čtěte také

„Pro zahraniční ratingové agentury bychom byli vnímáni jako ten stát, který nedokáže svůj problém řešit ve střednědobém horizontu. To logicky povede k tomu, že se rating České republiky může snížit. A to se okamžitě projeví na tom, že náklady na obsluhu dluhu budou vyšší. V této kombinaci to znamená, že poroste absolutní výše dluhu plus se budou zvyšovat jeho náklady. A to je další výdaj, který bude situaci jen zhoršovat.“

Zvýší se úrokové sazby?

Česká národní banka by začátkem února mohla přistoupit k dalšímu navyšování úrokových sazeb. 

Čtěte také

„Rozumím centrální bance v tom signálu, že chce rezolutně bojovat s inflací. Ale pak je tu dopad na ekonomiku a tam to může být problematické. Takže chápu nárůst sazeb, ale taky si myslím, že to bylo až příliš razantní,“ soudí Dvořák s tím, že k dalšímu zbýšení sazeb zřejmě dojde.

Skeptický je i k cílenému posilování koruny: „Posilování kurzu má negativní dopad na efektivitu našeho exportu, na kterém je naše ekonomika závislá. Mohlo by to negativně ovlivnit celý ekonomický vývoj u nás.“

Poslechněte si celý rozhovor, na vývoj české ekonomiky i hypotečního trhu se ptá Naďa Bělovská.

autoři: Naďa Bělovská , kac
Spustit audio

Související