EKO-filmový festival

23. září 2010

Od 8. do 14. října se bude konat Mezinárodní filmový festival o životním prostředí, přírodním a kulturním dědictví Ekofilm 2007.

Je to už 33. ročník tohoto festivalu a bude probíhat od 8. do 11. října v Českých Budějovicích v Kině Kotva, na Přírodovědecké fakultě Jihočeské univerzity a nově také v Kinematovlaku. V pátek 12.října se program festivalu přemístí do Českého Krumlova, kde se bude konat do 14. 10. na různých místech.

Prezidentem festivalu je děkan přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze Prof.RNDr. Pavel Kovář, CSc. Podle něj festival letos směřuje k vyšším metám. Na festivalu se totiž objeví i velmi odborná a globálně zobecňující témata. I když se publiku mohou zdát některé filmy tématicky vzdálené, všechny mají něco společného, dotýkají ze každý z jiného pohledu globálních změn. Profesor Kovář vidí sílu festivalu také v tom, že umožní lidem vidět více filmů z různých oblastí, což umožní divákům propojit si vše dohromady a vidět společného jmenovatele.

Letos se na festival přihlásilo 142 filmů ze 33 zemí světa, přičemž 45 filmů je z České republiky. Na plátnech nejdeme filmy z Belgie, Bosny a Hercegoviny, Kataru, Brazílie, Spojených státu amerických či dokonce z Iránu nebo Indie. Kromě promítání filmů festival doprovázejí besedy, semináře i zajímavá společenská setkání. Návštěvníci se tak budou moci těšit třeba na podvečerní projekci dokumentárních filmů s komentáři Davida Vávry, diskuzi o klimatu nejen s klimatology či na koncert skupiny Traband.

Během letošního ročníku proběhnou i setkání věnovaná vzpomínkám na zesnulého dokumentaristu Jana Špátu a zakladatele festivalu Ekofilm a nestora české ochrany životního prostředí Jaroslava Stoklasu. Bohatý doprovodný program a celý festival završí slavnostní závěrečný večer v sobotu 13. října v Jízdárně Státního hradu a zámku v Českém Krumlově. Den poté budou moct si diváci zhlédnout všechny oceněné snímky.

autor: mpa
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.