Dvory a rezidence ve středověku XIV.

21. září 2010

Co všechno se nakupovalo na panovnický stůl? Kdo mohl jíst chléb z pšenice a pro koho byl žitný? Jaké úkoly měl tzv. písař kuchyně? To už jsou některé z otázek, na které vám odpoví další pokračování seriálu Dvory a rezidence ve středověku.

S PhDr. Danou Dvořáčkovou a PhDr. Janem Zelenkou z Historického ústavu AV ČR se zastavíme také u výjimek, které byly v oblasti jídla možné. Jednu takovou udělil v roce 1297 papež českému králi Václavovi II.

Chléb, maso a víno
Chléb, maso a víno patří k prvním doloženým zprávám o jídle z našeho území. Zaznamenal je pro nás tzv. písař kuchyně a pocházejí ze 13. století.

Není chléb jako chléb
Pokud postoupíme v čase do dalších let, pak se můžeme zastavit u Rudolfa I. Habsburského, který si nechával dovážet suroviny pro svůj dvůr z Rakous. Kromě vína na scénu vstupuje také obilí a olej.
Další prameny hovoří také o potravinách pro církevní představitele. Postupně se sortiment rozšiřuje na sůl, vejce, sýry, kuřata, husy, jehňata, vepře a jalovice. Z obilí už je jmenován oves a ječmen.

Logo

Jídlo opěvované
Jídlo nepatřilo ve středověku jen na talíř, ale stávalo se také součástí básní i další literární tvorby.

Snídaně olomouckého biskupa Jana ve 2. pol. 11. století
Sýr, kmín, cibule a opečený chléb. Tak popisuje Kosmas ve své kronice snídani biskupa v Olomouci ve druhé polovině 11. století. I když další souvislosti naznačují, že nejde o snídani úplně tradiční, nabízí historikům řadu informací.

Logo

Buď abatyše nebo já
Do dějin nám vstoupil také souboj abatyše z kláštera sv. Jiří na Pražském hradě s tehdy ještě budoucím knížetem Spytihněvem. Ve sporu šlo o pec, která stála v cestě hradbám a která nakonec stála abatyši místo.

Příště
Příště už se zaměříme na středověké koření, povíme si více o hostinách i správné životosprávě. Ani středověk totiž nebyl ke zdraví lhostejný a jídlo nebylo bráno na lehkou váhu. Najíst se podle všech platných pravidel středověku rozhodně nebylo nic snadného.

Logo


autor: Adriana Krobová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.