Dvě miliardy na sociální služby jsou drobné. Nevím, co trvá tak dlouho, říká předseda lidovců Výborný

27. květen 2019

Krajům a obcím chybí dvě miliardy na dofinancování sociálních služeb. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) proto žádá jednání vlády, zatímco opoziční strany iniciovaly mimořádnou schůzi Sněmovny. Premiér Babiš tvrdí, že si peníze má najít ministerstvo ve svých rezervách, ale Maláčová žádá, aby byl deficit doplacen ze státního rozpočtu.

Pokud se vláda nechce dívat, jak se třetina seniorů dostává na hranici chudoby, musí jim přidat, říká šéfka nové důchodové komise

Senioři, ilustrační foto

Podaří se nové Komisi pro spravedlivé důchody udělat „něco“ s naším důchodovým systémem. Politici se jeho podobě přou už mnoho let, zatím bez výsledku. Jaké priority má tato nová důchodová komise? Takové byly otázky Interview Plus Jana Bumby pro předsedkyni komise a zároveň rektorky Mendelovy univerzity v Brně Danuši Nerudovou.

„Bezprostřední kolaps nehrozí... Shodli jsme se ve Sněmovně, že situaci do poloviny roku vyřešíme... a sociální služby dofinancujeme,“ uvedla v pořadu Pro a proti poslankyně ČSSD Kateřina Valachová.

Ta připomněla, že situace, kdy peníze chybějí během roku, se děje více než 20 let. „My do poloviny roku také představíme principy nového a spravedlivějšího financování sociálních služeb tak, aby se tato ostudná situace neopakovala.“

Byla odhlasována dohoda celé Sněmovny, že do poloviny roku tyto finanční prostředky vláda najde, zajistí a odešle a že během prázdnin zajistíme nová pravidla skrz nový zákon, aby se situace neopakovala. My tedy plníme, co jsme slíbili.
Kateřina Valachová

Poslankyně chápe současnou diskuzi kolem financování sociálních služeb jako předvolební kampaň. „Věřím, že v tomto směru opozice ostrouhá a tento týden ukážeme jako vláda, že dokážeme sociální služby dofinancovat.“

HLASUJTE: Jste spokojeni s tím, co vláda dělá pro seniory? Měly by sociální služby dostat 2 miliardy navíc?

Z auta vystupující senior (ilustrační foto)

2 miliardy korun. Přesně tolik chybí v letošním rozpočtu domovům pro seniory, a dalším sociálním zařízením, na provoz. Taky na sociální pracovníky nebo terénní pečovatelské služby. 

„Ministryně Maláčová a Schillerová se bezpochyby dohodnou. Není možné si myslet, že by se nám líbilo takto špatně zacházet s těmi nejzranitelnějšími ve společnosti, nebo bychom byli tak hloupí. Opozice nás přitlačila ke zdi..., ale před dvěma měsíci jsme něco slíbili a čas ještě neuplynul,“ shrnula Kateřina Valachová (ČSSD).

Hrozí kolaps?

„Vláda slíbila, že potřebné prostředky budou nalezeny. Pokud tak vláda neučiní do konce června, skutečně hrozí kolaps sociálních služeb,“ varoval poslanec a předseda KDU-ČSL Marek Výborný.

Ten označil situaci za absurdní. „Dvě miliardy jsou v rámci státního rozpočtu skutečně drobné. Vláda licituje se životy lidí, kteří se o sebe nemohou sami postarat... Pokud se mají stát předmětem půtek mezi ministryněmi Alenou Schillerovou (ANO) a Maláčovou (ČSSD), pak se ptám, kdo vládu řídí.“

Není možné, aby se každý rok opakovala tato situace... Nerozumím tomu, co tady trvá takovou dobu. Ve Sněmovně jsme o tom debatovali v březnu a chtěli jsme, aby ministryně do 20. dubna předložila jasné kroky, které povedou k tomu, že se ty dvě miliardy dostanou na kraje a obce... Je to vláda slibovačů.
Marek Výborný

Politik upozornil, že pokud peníze nebudou na krajích do poloviny června, tak se nestihnou přerozdělit jednotlivým poskytovatelům služeb. „A pak kolaps od září hrozí, protože nebudou peníze na platy zaměstnanců.“

„Takových závazků už jsme slyšeli... Vítám slova Kateřiny Valachové, ale jsem opatrný. Nám nejde o hraní opoziční role, ale o pomoc těm lidem, kteří to skutečně potřebují... Není možné, abychom se každé jaro dostávali do trapné situace, kdy budeme licitovat o peníze pro sociální služby,“ kritizoval Marek Výborný (KDU-ČSL).

autoři: Karolína Koubová , oci
Spustit audio

Související