Durian: páchnoucí a nebezpečný

17. září 2009

Asijský folklór je plný historek o tom, že kombinovat ovoce durian s alkoholem může být životu nebezpečné. A jak ukázala nová studie, folklór se tentokrát nemýlil.

Durian (Durio zibethinus) je stálezelený strom z čeledi bavlníkovité, který pochází z Malajsie a pěstuje se po celé jihovýchodní Asii. Jeho plodem je zelenožlutá ježatá tobolka, která může vážit až 5 kg a kterou provází značně odporný zápach. V Asii dokonce můžete potkat cedule s nápisem "Zákaz vstupu s durianem". Navzdory tomu je durian považován za lahůdku a pojídá se vařený i za syrova. Místní lidé ale varují před zapíjením durianu alkoholem, které prý může skončit fatálně.

Japonští vědci teď dokázali, že kombinace durianu s alkoholem by skutečně mohla lidský život ohrozit. Durian totiž obsahuje velké množství sirných sloučenin, které blokují aktivitu aldehyddehydrogenázy - tedy enzymu, který katalyzuje oxidaci aldehydů. V případě ethanolu oxiduje sloučeninu acetaldehyd, která je zodpovědná za některé projevy kocoviny, na kyselinu octovou. Laboratorní testy ukázaly, že ve zkumavkách extrakt z durianu sníží aktivitu enzymu o celých 70 %.

Výsledky studie popisuje článek v časopise Food Chemistry.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio