Dolejš o změnách v rozpočtu: Zaparkovat 10 miliard z armády do rezervy je rozumné, nevíme, co nás čeká

18. prosinec 2020

Poslanci schválili rozpočet na příští rok. Komunistům, kteří tolerují vládu hnutí ANO a ČSSD, se podařilo prosadit desetimiliardový škrt v obranných výdajích a jejich dočasný přesun do vládní rozpočtové rezervy. Právě tím podmiňovali svou podporu. „Šlo by o dočasný škrt, jak jsme to od počátku interpretovali. Zaparkovat ty peníze do státní rezervy, nad kterou má pravomoc vláda, je rozumné – skutečně nevíme, co nás v příštím roce čeká,“ vysvětloval ráno Jiří Dolejš (KSČM).

Podle Dolejše ze sněmovního rozpočtového výboru není armáda rezort, který by hynul na úbytě, a je třeba seřadit priority tak, aby byly k dispozici peníze pro případné další řešení krize.

Čtěte také

„Chyba vlády je, že podstatné daňové věci začala řešit na poslední chvíli. Bylo by dobré, kdybychom se to naučili řešit tak, abychom před schválením rozpočtu měli ty daňové věci vyřešené,“ míní komunista.

Kritizuje přístup vlády Andreje Babiše (ANO) s tím, že je ale nejvyšší čas rozpočet definitivně schválit. Připomíná nicméně, že letos byl zákon o státním rozpočtu celkem třikrát novelizován a nebude překvapením, pokud k tomu dojde i napřesrok.

Lepší neschválit a přepracovat

Jinak se na věc dívá člen odborného grémia Národní rozpočtové rady Jan Pavel. Podle něj by totiž rozpočtové provizorium, které hrozí při neschválení rozpočtu, nebyla až taková tragédie, pokud by vláda rozpočet přepracovala a našla si podporu ve sněmovně.

Čtěte také

„Stávající návrh rozpočtu je z našeho pohledu špatně sestavený – nerespektuje základní pravidla, která s rozpočtovým procesem souvisí,“ hodnotí Pavel. „Hlasovat by se mělo o něčem, co je realistické a úplné. To v tomto případě neplatí.“

Vláda by podle ekonoma měla znovu zvážit, zda efekt daňového balíčku bude právě takový, jaký předpokládá. „Pokud nakopávání ekonomiky provádíte snižováním daní, tak poměrně výrazně riskujete, že lidé peníze spíš ušetří. A tady je ta pravděpodobnost vysoká i vzhledem k tomu, že daňová úspora je vychýlená ve prospěch těch bohatších,“ vysvětluje.

Hosty byli:
Jiří Dolejš, KSČM, poslanec a člen sněmovního Rozpočtového výboru
Jan Pavel, ekonom, člen Národní rozpočtové rady
Petr Honzejk, komentátor Hospodářských novin

Pavel zdůrazňuje, že do návrhu je zapotřebí zapracovat předpokládaný daňový výpadek a zmenšit expanzivnost rozpočtu. „Také by mělo dojít k dalším opatřením na výdajové straně – něco někde škrtnout,“ uzavírá.

Poslechněte si celý audiozáznam Speciálu Martiny Maškové a Jana Burdy.

Spustit audio

Související