Dobrou kávu poznáte ze srovnání flat white a cappuccina, radí barista Adamčík
„Káva má tu nevýhodu, že byla znásilněná velkými komerčními společnostmi. Nemáme tak žádný obřad pití kávy. A i když se o to někdo snažil, tak to mělo obvykle komerční podtext. Samo o sobě je pití kávy ranní rituál mnoha lidí, ale protože nepochází z Japonska nebo Číny, není tam ten náboženský podtext jako u čajového obřadu. To, co je pro dnešního člověka kavárna, je setkávání,“ srovnává barista a konzultant Mário Adamčík.
Kavárny mají tak podle baristy spíš kulturně-společenskou roli.
„Vždyť se mnoho obchodů uskutečnilo právě v kavárnách – vzpomeňte si na to nešťastné rozdělení Československa, které probíhalo v těch snad nejvíc zakouřených kavárnách... A v dnešní době sociálních sítí se tam hledá kontakt s dalšími lidmi,“ uvažuje.
Čtěte také
Odkud tedy káva pochází?
„Dobrá otázka, na kterou mám specifickou odpověď – traduje se průpovídka o etiopské koze, která chodila z pastvy plná energie. Farmář se snažil zjistit, co snědla, a našel kávovník. Ale jestli to je pravda, těžko říct. Začátek pěstování kávy je určitě v Etiopii, nepochází z Ameriky, kam byla dovezena a dnes se pěstuje všude kolem rovníku,“ vysvětluje.
U kávy jde o texturu, propojení, lehkost, cappuccino není jen káva s mlékem, tvrdí.
„Barista by měl vědět, že pokud má mléko z vysoké nadmořské výšky a chce z něj udělat mléčný nápoj, bude to ve výsledku vždy velká katastrofa: sražený nápoj, který není dobrý.“
Pokud pak má dát radu, jak poznat dobrou kavárnu, radí: „Dejte si flat white a cappuccino a pocítíte ty rozdíly – větší, nebo menší intenzitu kávy. Protože flat white je velmi podobný nápoj, ale přece jen má mít lehčí mléčnou pěnu, cappuccino je pak spíš na popíjení,“ uzavírá s tím, že ať si dá každý takový nápoj, jaký má rád.
Celé Hovory Naděždy Hávové najdete v audiozáznamu.
Související
-
Káva se pije za odměnu. Umožní nám udělat si krásnou chvilku sami pro sebe, pět minut si popřemýšlet
Hostem předvánoční radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové je Patrik Lamka, majitel pražírny kávy Hradci Králové. Takže řeč bude samozřejmě o kávě.
-
Ani zelená káva není nesmrtelná, říká baristka a lektorka přípravy kávy Tereza Balá
S baristkou a lektorkou Terezou Balou jsme probrali, jak různě se dá káva upravovat už na farmách a co různé styly zpracování znamenají.
-
Tradiční džezvu trvá vyrobit tři dny. Bez ní si pravou bosenskou kávu neuvaříte. Dá se jí i léčit
Zvukem typickým pro Baščaršiju v Bosně a Hercegovině je rytmické ťukání kladívka o měděné pláty. Vyrábí se tam džezvy, ve kterých se pak připravuje tradiční bosenská káva.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.