Dobrou kávu poznáte ze srovnání flat white a cappuccina, radí barista Adamčík

16. leden 2023

„Káva má tu nevýhodu, že byla znásilněná velkými komerčními společnostmi. Nemáme tak žádný obřad pití kávy. A i když se o to někdo snažil, tak to mělo obvykle komerční podtext. Samo o sobě je pití kávy ranní rituál mnoha lidí, ale protože nepochází z Japonska nebo Číny, není tam ten náboženský podtext jako u čajového obřadu. To, co je pro dnešního člověka kavárna, je setkávání,“ srovnává barista a konzultant Mário Adamčík.

Kavárny mají tak podle baristy spíš kulturně-společenskou roli.

„Vždyť se mnoho obchodů uskutečnilo právě v kavárnách – vzpomeňte si na to nešťastné rozdělení Československa, které probíhalo v těch snad nejvíc zakouřených kavárnách... A v dnešní době sociálních sítí se tam hledá kontakt s dalšími lidmi,“ uvažuje.

Čtěte také

Odkud tedy káva pochází?

„Dobrá otázka, na kterou mám specifickou odpověď – traduje se průpovídka o etiopské koze, která chodila z pastvy plná energie. Farmář se snažil zjistit, co snědla, a našel kávovník. Ale jestli to je pravda, těžko říct. Začátek pěstování kávy je určitě v Etiopii, nepochází z Ameriky, kam byla dovezena a dnes se pěstuje všude kolem rovníku,“ vysvětluje.

U kávy jde o texturu, propojení, lehkost, cappuccino není jen káva s mlékem, tvrdí.

„Barista by měl vědět, že pokud má mléko z vysoké nadmořské výšky a chce z něj udělat mléčný nápoj, bude to ve výsledku vždy velká katastrofa: sražený nápoj, který není dobrý.“

Pokud pak má dát radu, jak poznat dobrou kavárnu, radí: „Dejte si flat white a cappuccino a pocítíte ty rozdíly – větší, nebo menší intenzitu kávy. Protože flat white je velmi podobný nápoj, ale přece jen má mít lehčí mléčnou pěnu, cappuccino je pak spíš na popíjení,“ uzavírá s tím, že ať si dá každý takový nápoj, jaký má rád.

Mário Adamčík, barista

Celé Hovory Naděždy Hávové najdete v audiozáznamu.

autoři: Naděžda Hávová , lup
Spustit audio

Související