Dobrá adresa

29. červenec 2003

Některé podnikatelské aktivity nelze dlouhodobě vyvíjet, aniž by měl člověk dobrou adresu. Takovou dobrou adresou nemusí být pouze rezidenční čtvrť v Londýně, Paříži či Washingtonu. Ještě lepší je někdy adresa, na kterou nelze doručit obsílku. To je případ bývalého Britského Hondurasu, před třiceti lety přejmenovaného na Belize, který se nachází se na jihovýchodě poloostrova Yucatan při pobřeží Karibského moře. Zde je domovem Boris Vostrý, bývalý předseda představenstva Harvardského průmyslového holdingu.

Poté, co se včera dozvěděl, že je společně s Viktorem Koženým, toho času Irem bydlícím na Bahamách, stíhán za finanční podvod jako uprchlý, vzkázal Boris Vostrý obratem, že nikam neprchá, neboť se nachází ve svém trvalém bydlišti ve státě, jehož je občanem. Jeho vysvětlení, proč mu na Belize nelze z Česka doručit obvinění z podvodu, je prosté. Podle přesvědčení místních autorit prý žádné zákony neporušil.

Státní zastupitelství je ovšem jiného názoru. Domnívá se, že Kožený s Vostrým mají v úmyslu vyhýbat se trestnímu stíhání, a právě proto žijí v zemích pověstných benevolentním přístupem ke spekulantům. Zda se dopustili, či nedopustili podvodů, může říct pouze nezávislý soud. Platí to jak u obvinění z finančních podvodů, tak i u obvinění z mučení politických vězňů. Pokud nezávislý soud pravomocně nerozhodne o vině, na obviněného je třeba pohlížet jako na nevinného. Vyhýbá-li se ovšem někdo procesu, budí to podezření, že se obává jeho nepříznivého výsledku, že si tedy svou nevinou není zcela jist.

To by vysvětlovalo, proč Boris Vostrý, nepochybně zámožný muž, žije v zemi s dvěma sty třiceti tisíci obyvateli, z nichž je pětadevadesát procent mesticů, kreolů a indiánů a zbytek tvoří místní autority, přesvědčené o jeho bezúhonnosti.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.