Do ciziny jsem nešla za úspěchem, ale za zkušeností, říká Daria Klimentová

20. červen 2020

REPRÍZA | „To, že umím tancovat, neznamená, že budu namyšlená baletka s vysokým sebevědomím,“ říká česká primabalerína světového jména, host Osobnosti Plus, Daria Klimentová.

„Na jevišti bylo jednodušší mít určitou sebedůvěru. Horší to bylo v baletním sále, kde seděly mé kolegyně metr ode mě a pozorovaly mě. Nemohla jsem se od toho odpoutat. Myslím, že mně to komplikovalo první roky kariéry a bylo to i dost vidět,“ dodává bývala baletka, která se dnes věnuje baletu v roli pedagožky.

Ferda Mravenec nebyl ten, co mě vzal za srdce 

Klimentová se baletu věnovala od pěti let, první, který ale viděla v divadle, byl až Ferda Mravenec v zahajovacím ročníku na konzervatoři, kde pokračovala ve studiu. „Nebylo to představení, které by mě vzalo za srdce a k baletu mě připoutalo, ale začala jsem si díky němu všímat balerín, kostýmů, sukní. To mě vzalo nejvíc,“ říká.

Bývalá primabalerína, taneční pedagožka a fotografka Daria Klimentová se narodila 23. června 1971 v Praze. Po absolutoriu na Taneční konzervatoři v Praze se stala na tři roky sólistkou baletu Národního divadla.  Od roku 1991 působila ve všech angažmá jako primabalerína. V roce 1992 přijala angažmá v městském baletním souboru Kapského Města, od sezóny 1993 tančila ve Skotském baletu a od roku 1996 byla první sólistkou Anglického národního baletu. Do roku 2010 odtancovala přes tisíc představení.Vyhrála několik mezinárodních soutěží.

Po tříletém angažmá v Národním divadle, které získala po zakončení studia konzervatoře, odešla do baletního souboru v jihoafrickém Kapském Městě.

„Nešla jsem tam za úspěchem, ale za zkušeností. Měla jsem veliké štěstí, že jsem přišla v Praze do angažmá v době, kdy se stal uměleckým ředitelem baletního souboru Vlastimil Harapes a dal mi velkou spoustu rolí. Nic mně tady nechybělo. Po vítězství baletní soutěže v jižní Africe mně tam ale nejdřív bylo nabídnuto měsíční hostování v Louskáčkovi, poté jsem dostala smlouvu. A brala jsem to jako velkou příležitost,“ říká primabalerína, která v budoucích letech získala desítky rolí a řadu prestižních ocenění po celém světě.

Mám pořád malé sebevědomí, ale naučila jsem se to zakrývat.
Daria Klimentová

Psycholog mi nepomohl

Povolání baletky je psychicky náročné a například ve škole měli studenti tohoto oboru k dispozici vedle fyzioterapeutů také psychologa. „Jednou v životě jsem psychologa také navštívila. Měla jsem skutečně málo sebevědomí. Bylo to těžké, myslím, že jsem to nezvládla a že mně to moc nepomohlo,“ vysvětluje tanečnice, která se stala mimo jiné první sólistkou Anglického národního baletu.

„Bylo to v době, kdy jsem byla na vrcholu kariéry, přibližně před deseti lety. Čím více toho totiž dosáhnete, tím více musíte i dál dokazovat, že jste na správném místě a že na to máte,“ uzavírá téma.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s jejím hostem. Dozvíte se například, jak jako sólistka zvládala Daria Klimentová mateřství, nebo co dělala, když na jevišti zapomněla kroky. 

autoři: Barbora Tachecí , kte

Související