Do českých lékáren míří kontroverzní potratová pilulka. Je v rozporu s naší legislativou, tvrdí gynekoložka

13. červen 2014

Po neděli by měla být k dostání i v tuzemských lékárnách kontroverzní potratová pilulka RU-486. Skládá se celkem ze čtyř tablet, ze kterých se tři polknou naráz a po 36 hodinách čtvrtá.

Užít se bude moci do 9. týdne těhotenství. Pro tělo ženy je ale pilulka šetrnější než miniinterrupce, která se provádí také do 49. dne od posledního cyklu.

Prášky, která vyjdou na 3500 korun, budou smět ale předepsat jen nemocnice nebo zdravotnická zařízení s lůžkovou péčí.

Nebudou tedy dostupné u každého gynekologa, jak se obávali odpůrci.

Pilulku jako dobrou zprávu vítá gynekolog a porodník z 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Pavel Calda.

V užívání prášku vidí vážné problémy Xenie Preiningerová, která provozuje katolickou gynekologickou ordinaci v Jaroměřicích nad Rokytnou:

„Vidím tam problém v legislativě. Potratová tabletka je v rozporu s naší legislativou. Od roku 1996 je u nás potratový zákon, podle kterého k interrupci musí dojít v lůžkovém zařízení. K aplikaci tabletky dojde v nemocnici, ale ta žena z ní odejde a může potratit kdovíkde, někde na cestě, na autobusové zastávce, doma, v supermarketu. Toto podle mě není lékařský potrat.“

Doktor Calda oponuje, že užívání tablety je ovlivněno stářím těhotenství, které je v nejranějším stadiu:

„My neděláme nic novátorského, pouze se připojujeme k tomu, co už jinde existuje 20 let. Naštěstí všechna rozika a kompliace jsou známy. Je to pouze otázka, která je společensky závažná. Jsou skupiny lidí, které odmítají potrat jako takový. Nicméně v České republice je interrupce legální a tudíž toto je jenom jiný typ jejího technického provedení.“

autoři: mvo , rkr
Spustit audio