Dnešnímu světu podle Henryho Kissingera chybí skuteční lídři. Hledá je tak ve své knize Vůdcovství

3. leden 2023

V politice chybí lídři, slýcháme dnes a denně. Chybí prý osobnosti velkého formátu, které jsme znali v minulosti. Jsou tyto stesky oprávněné? A pokud ano, v čem spočívala velikost minulých lídrů? Bývalý americký poradce pro národní bezpečnost a ministr zahraničí Henry Kissinger sepsal portréty šesti lídrů, které sám osobně poznal a které označuje za skutečně výjimečné. Jeho nová kniha se v českém překladu jmenuje Vůdcovství: Šest studií světové strategie.

Žádný politik, ani ten sebemocnější, nezmůže vše. Jedná za okolností, které jsou dané a nemůže je změnit. Ale jak upozorňuje Henry Kissinger, přes všechny objektivně dané skutečnosti stále zbývá dost prostoru pro vůdcovství pro ty, kteří mají jasnou vizi a vůli ji uskutečnit.

Čtěte také

Kissinger vybírá šest příkladů mimořádně silného vůdcovství, mezi které zařadil prvního poválečného kancléře Německa Konrada Adenauera, bývalého francouzského prezidenta Charlese de Gaulla, bývalého amerického prezidenta Richarda Nixona, bývalého egyptského prezidenta Anwara as-Sádáta, zakladatele Singapuru Li Kuang-jao a bývalou předsedkyni britské vlády Margaret Thatcherovou.

Podle Kissingera dnes světu chybí skuteční lídři formátu těch, které ve své knize portrétuje.

Čtěte také

„Minimálně na Západě se zdá, že podmínky, které napomohly tomu, že se objevilo šest lídrů z portrétovaných v této knize, jsou v úpadku. Občanské vlastenectví, které dříve propůjčovalo veřejné službě prestiž, se zdá být nahrazováno frakcionářstvím založeným na identitě a s ním soupeřícím kosmopolitismem,“ píše Kissinger.

„Ve Spojených státech se stále víc absolventů vysokých škol chce stát světoběžnickými manažery soukromých firem nebo profesionálními aktivisty. Výrazně méně se jich chce zapojit do místní nebo celostátní politiky či veřejné služby,“ pokračuje.

Čte: Ivo Theimer
Připravil: Ondřej Houska
Režie: Michaela Krčmová

Něco je prý špatně, „když je vztah mezi lidmi ve vedení a velkou částí veřejnosti definován vzájemným nepřátelstvím a podezřívavostí. Západní střední školy a univerzity jsou stále velmi dobré ve vzdělávání aktivistů a technokratů, ale odchýlily se od své mise formovat občany a mezi nimi potenciální státníky.“

Tato Kissingerova myšlenka může sloužit jako upozornění na zpochybňování významu humanitního vzdělání.

Jak Kissinger píše o vybraných osobnostech? Poslechněte si celý pořad v audiozáznamu. 

autoři: Ondřej Houska , knem
Spustit audio

Související