Dnešní útlak je subtilní a odehrává se v rodinách, ne na ulici jako dřív, říká antropoložka Dana Moree

21. prosinec 2021

Antropoložka a teoložka Dana Moree se zabývá věcmi, kterým se obvykle chceme vyhnout, ale ne vždy se nám to podaří. Jejím tématem je divadlo utlačovaných, kde se s kolegy dokáže na jevišti poprat nejen s tématy rasismu, vyloučení. „Útlak, to jsou to situace, kdy má člověk pocit, že tahá za kratší konec provazu. Je to nějaká nespravedlnost, nepohoda, když potřebuje něco prosadit a nedaří se mu to. Když mu jednotlivci nebo systém neumožní rozvinout potenciál,“ přibližuje Moree.

Divadlo utlačovaných se zrodilo v Brazílii v 60. a 70. letech minulého století.

Čtěte také

„Dnes je téma útlaku daleko subtilnější než tehdy. Ale to neznamená, že je tím jednodušší. Situace, které se dějí v rodinách, jsou někdy na hraně lidské důstojnosti a často spíš za její hranou. Ale dějí se skrytě. Tehdy v Brazílii se útlak děl na ulicích, dnes za zdmi domácnostní a rodin,“ srovnává antropoložka různé podoby útlaku.

„Někdy je to útlak na úrovni sexuální zneužívání. Měli jsme třeba divadelní hru, v níž sedmnáctiletý student zažil útok od svého učitele. Skončilo to přestupkovým řízením. A tam mu bylo řečeno, že díky tomu, že se uměl bránit potom, se měl bránit i v té situaci. A tím pádem vlastně nemá posttraumatickou poruchu a nic se nestalo,“ odkrývá Moree.

Jak může divadlo utlačovaných jako terapie? Proč se Dana Moree zabývá tématem domácího násilí? Poslechněte si celé Hovory.

autoři: Petr Vizina , kac
Spustit audio