Díky ní svět nezapomene

4. září 2011
Monitor

S Příběhy (v) umění vás dnes zdravíme naposledy, protože dnešním dílem se se seriálem rozloučíme. Představili jsme si řadu obrazů z Národní galerie i řadu knih z Národní knihovny. Seznámili jsme se s unikáty i zajímavostmi – prostě s tím nejlepším, co obě instituce můžou nabídnout.

Z klementinských regálů tak už žádnou knihu nevezmeme. Těch jsme otevřeli už dost, abychom poznali, jak úctyhodná Národní knihovna je. Ale jak si její úctyhodnosti váží v zahraničí? To v příspěvku Dana Mrázka prozradí Mgr. Adolf Knoll.

Protože produkce knih a tiskovin neustále stoupá a Národní knihovna odebírá povinné výtisky, aby se uchovaly pro další generace, zákonitě se musí objevit prostorové problémy. Hodně se očekávalo od nové budovy, z jejího plánu ale sešlo – alespoň v nejbližší době. Do roku 2016 by tak měla být dokončena revitalizace Klementina, která by měla prostředí Národní knihovny v mnohém zpříjemnit.

Příběhy (v) umění se s vámi loučí. Děkujeme vám za přízeň a těšíme na setkání s vámi u některých dalších seriálů. Uveřejněné díly zde samozřejmě zůstávají i nadále, takže se k nim v případě zájmu můžete kdykoliv vrátit.

autor: Daniel Mrázek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.