Den bez auta

19. září 2003

Po zkušenosti z minulých let lze předpokládat, že ani dnes se u příležitosti Dne bez aut silnice příliš nevyprázdní. Podobně se ostatně kouří i v den boje proti kouření a asi není náhodou, že ještě nikdo neučinil pokus o světový den bez televize. Ten je myslitelný leda při výpadku elektřiny. Ale k těm autům:

Samozřejmě škodí a samozřejmě pomáhají. Nelze je vymýtit, ale ani chrlit do krajiny donekonečna. Automobily zabíjejí, ale také zachraňují životy. A jako u všech lidských vynálezů platí, že problém automobilismu není v automobilech, ale v automobilistech. Přístroj, vymyšlený původně k tomu, aby člověka přepravil mezi dvěma vzdálenými místy, dnes slouží i k mnoha jiným problematickým účelům: Někomu k tomu, aby udělal dojem na své okolí, jinému jako prostředek k odreagování agresivní jízdou a málo není ani řidičů, kteří si užívají automobilu v zácpách do práce a z práce jako azylu, místa, kde je nepronásleduje šéf a nekritizuje manželka či manžel. Automobil současně symbolizuje komfort dosažený lidským pokrokem i civilizační hrozbu. Cenou za pohodlný a občas už i nepohodlný způsob přepravy je poškozování životního prostředí škodlivými exhaláty.

Obecně bude většina řidičů souhlasit, že není jedno, co dýcháme. Na druhé straně si již po první stovce najetých kilometrů neumíme život bez auta představit. Smyslem Dne bez aut není diskuse o tom, zda je používat, ale jak minimalizovat automobilismem způsobené škody. Je to příležitost k diskusi o bezpečnosti a ekologické šetrnosti automobilů a především příležitost k zamyšlení se nad sebou jako řidičem. V Chrudimi si například řidiči dnes mohou vyzkoušet jízdu na invalidním vozíku. Možná by měla být povinná v rámci autoškoly.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.