David Šťáhlavský: Ruští fanoušci a možný bojkot Chorvatům

11. červenec 2018

Chorvatští fotbaloví fanoušci dnes v centru Moskvy poděkovali velkým transparentem Rusku za organizaci MS. Nejde ale jen o projev díků, jde i o omluvu.

Alexandr Mitrofanov: Ruský spor kolem sexu žen s cizinci

Ruská fanynka na MS ve fotbale

Na mistrovství světa ve fotbale, které se koná v Rusku, se mimo hřiště odehrávají různé věci.

Nevím, komu budete dnes fandit vy, v semifinálovém utkání fotbalového mistrovství. A ani já vám to neřeknu. Nejsme sportovní stanice, a vlastně to není ani důležité. Mnohem zajímavější je, jak se v Rusku samotném spekuluje o rozložení sil na tribunách v Lužnikách, největším stadionu šampionátu, kam se vejde 80 tisíc diváků. A většinou to bude ruské publikum.

Soudě podle ruských medií, Angličani budou mít nemalé zastání v domácích divácích. Důvody jsou historické i prostě sportovní. Pamětníci vzpomínají, že někteří fanoušci v sovětských dobách nosili na utkání anglickou vlajku. Spíše ale proto, aby zmátli policii, která neomylně dusila každého, kdo se pokusil přiblížit projevy či rekvizitami západním „fans“.

Problém Vida

Anglickou ligu dnes ale mohou ruští fanoušci sledovat pohodlně na kanálech své televize přímo z domácího gauče. A to je druhý důvod, proč v Lužnikách bude hodně hrdel naladěno na známé hvězdy britské Premier League. No a třetí důvod, proč bude asi chorvatská reprezentace tahat u diváků za kratší provaz, ten se jmenuje Domago Vida.

Fotbalový šampionát v Rusku hlídají kozáci, kteří bojovali v Sýrii a na Ukrajině

Mistrovství světa v Rusku

Bezpečnost světového fotbalového šampionátu v Rusku zajišťují kozáci, z nichž mnozí se zúčastnili bojů na Ukrajině a v Sýrii, všímá si ruský server Moscow Times. V ulicích pořadatelských měst hlídkuje až 800 příslušníků nejméně šesti místních kozáckých organizací, kteří dohlížejí i na fanouškovské zóny a sídla jednotlivých reprezentačních mužstev. Potvrdili to jak vůdci kozáckých skupin, tak ruští regionální představitelé.

Obránce národního týmu popudil hodně Rusů svým videoklipem, který vystavil na Instagram. Se svým bývalým spoluhráčem provolával „Sláva Ukrajině,“ a jí i svému bývalému kyjevskému klubu věnoval penaltové vítězství nad Ruskem. Gesto to není zdaleka tak nevinné, jak by se mohlo zdát. Provolání užívají ukrajinští nacionalisté a je spojeno s odporem proti Rusku.

Případem se zabývá i disciplinární komise FIFA, která by Vidovi mohla dát pokutu až 5 tisíc CHF za to, že plete politiku do sportu. Chorvatský borec video ze sociálních sítí sice stáhnul, ale skandál hoří dál a ruská media i politici mu chutě přitápějí.  Bulvární Life má titulek „Vida – hnida“ a Sport-Extra sáhnul i ke dvojsmyslnému vulgarizmu.

Vladimir Džabrailov, první místopředseda zahraničního výboru Senátu RF, pak na Twitter vystavil hashtag #Chorvatůmbojkot. Na dokreslení, portál lenta.ru cituje poslance vládní Srbské pokrokové strany, Vladimira Džukanoviće, který se opřel do tenisty Djokoviče za to, že se chystá fandit chorvatskému fotbalovému týmu. „To může udělat jen idiot,“ cituje lenta.ru srbského politika.

Jeho výroky se ale FIFA zcela jistě zabývat nebude. I když právě tohle je křišťálová ukázka míšení politiky a sportu. A dopouští se ho i ruská media, která fandění Angličanům, nejen v dnešním semifinálovém zápase, podporují. Důvody jsou hlubší, strategické.

Lekce do ruských řad

David Šťáhlavský

Ruští oligarchové ovládli Londýnskou City dříve, než se banky Jejího veličenstva stačily nadechnout. Podle řady bezpečnostních analytiků Rusové školí slavnou britskou tajnou službu MI otravnou látkou „novičok“. A podezření, že stojí za manipulacemi veřejnosti ve prospěch „brexitu“, zdaleka nikdo nevyvrátil.

MS v kopané je ostatně vhodnou příležitostí i k lekcím směrem do řad samotný ruských občanů. Bezchybná organizace, hladký průběh a nadšené ohlasy turistů, hlásí ruská media. Zahraniční fanoušci oceňují prý nejen pohostinnost, ale také to, že si mohou oddechnout od všudypřítomných utečenců, na které prý narážejí na každém kroku ve svých vlastech.

Kterému z Rusů by se takový obraz Ruska nelíbil? Důvod ale není nakonec tak politický, jako čistě občanský. MS je totiž pro mnohé z nich i upomínkou na normální svobodný život v jinak potemnělé době skomírajících občanských svobod. 

autor: dst
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.