Fotbalový šampionát v Rusku hlídají kozáci, kteří bojovali v Sýrii a na Ukrajině

18. červen 2018

Bezpečnost světového fotbalového šampionátu v Rusku zajišťují kozáci, z nichž mnozí se zúčastnili bojů na Ukrajině a v Sýrii, všímá si ruský server Moscow Times. V ulicích pořadatelských měst hlídkuje až 800 příslušníků nejméně šesti místních kozáckých organizací, kteří dohlížejí i na fanouškovské zóny a sídla jednotlivých reprezentačních mužstev. Potvrdili to jak vůdci kozáckých skupin, tak ruští regionální představitelé.

Na některých místech v Rusku kozáci v době zápasů fungují i jako příslušníci pořadatelské služby, sdělili kozáčtí velitelé. Agentura Reuters ale zjistila, že nejméně 19 členů těchto skupin bojovalo po boku proruských povstalců na východní Ukrajině, které Moskva podporuje, anebo v řadách soukromých ruských ozbrojených jednotek v Sýrii, kde stáli na straně syrského prezidenta Bašára Asada.

Fotbalový šampionát v Rusku může nastartovat demokratizaci, doufá Jansta z České unie sportu

Vladimir Putin s trofejí pro vítěze fotbalového mistrovství světa

Poprvé v historii se mistrovství světa ve fotbale koná v Rusku. Má jít o vůbec nejdražší šampionát v dějinách, který země nepochybně využije k vlastní prezentaci a propagandě. Organizace Amnesty International ale během mistrovství hodlá upozorňovat na případy porušování lidských práv a pronásledování oponentů režimu.

Potvrdila to prý svědectví příbuzných, přátel i spolubojovníků těchto kozáků. Mnozí na Ukrajině a v Sýrii zahynuli nebo padli do zajetí. Ukrajina přitom označuje všechny, kdo bojují v řadách separatistů, za zločince. Také Evropská unie a Spojené státy považují povstání separatistů za nezákonné. Zakázaly jim proto vstup do svých zemí a zmrazily konta a majetek desítkám lidí, kteří se bojů účastní nebo pomáhají ukrajinským povstalcům.

Kreml popírá, že by východoukrajinské separatisty podporoval vojensky, a tvrdí, že se soukromými žoldáky nemá nic společného. Ostatně podle ruského práva je vojenská účast v zahraničí nezákonná.

Dobrovolníci a kontraktoři

Kozáci jsou tradičními ochránci hranic ruské říše, ale Sovětský svaz je potlačoval. Dnešní ruské úřady však registrují desítky kozáckých milicí a platí jim za loajalitu centrální vládě. A všech 19 kozáků, které potvrdila agentura Reuters, podle ní patří k oficiálně registrovaným skupinám.

Začíná MS v Rusku: Na LGBT fanoušky dohlídnou kozáci, íránské ženy se konečně dostanou na fotbal

Mistrovství světa v Rusku

Pořádek v ruských ulicích hlídají kozáci, nedoporučují se žádné veřejné projevy homosexuální lásky, rasističtí chuligání mají zákaz vstupu na stadiony a výsledky zápasů předpovídá kocour Achilles. Fotbalové mistrovství světa v Rusku slibuje spousty specifik. Nejenom o rasových, genderových i kulturních stereotypech ve fotbale jsme se bavili s novinářkou Fatimou Rahimi a novinářem Vojtěchem Ondráčkem.

Tato kozácká uskupení tvrdí, že každý jejich člen, který se účastní nějakého ozbrojeného konfliktu, tak činí jako soukromá osoba. Podle Moscow Times však existují důkazy, že kozácké organizace vojenské nasazení svých příslušníků podporují. Často například organizují pohřby s plnými poctami pro ty, kdo byli na Ukrajině nebo v Sýrii zabiti, a publikují o nich pochvalné nekrology.

Kozácký vůdce Alexandr Aniščenko přijal reportéra Reuters v kanceláři vyzdobené vlajkami proruských separatistů. A potvrdil mu, že asi dvě stovky příslušníků kozácké Armády Velkého Donu budou v průběhu mistrovství světa vykonávat ostrahu v okolí rostovského stadionu.

Reportér hovořil i s velitelem Armády Velkého Donu Svjatoslavem Borisovem. Ten v roce 2015 na sociálních sítích zveřejňoval fotografie ze samozvaných východoukrajinských republik, včetně záběrů, na nichž pózoval před spáleným tankem. Dnes ale tvrdí, že povstalcům „jen dovezl humanitární pomoc“ a bojů se neúčastnil.

Dalšího příslušníka Armády Velkého Donu Romana Zabolotného vloni zajal takzvaný Islámský stát v Sýrii, kde bojoval jako soukromý „kontraktor“, jak žoldáky nazývá Rusko. Potvrdili to jeho druhové. Organizační výbor fotbalového šampionátu však na otázky týkající se kozácké účasti neodpověděl a reakci neposkytlo ani ruské ministerstvo vnitra.

Porušení pravidel FIFA?

Zapojení kozáků do sportovního svátku však ostře odsoudil tajemník ukrajinské bezpečnostní rady státu Oleksandr Turčynov. Podle něj to dokazuje, že ruské vedení nedokáže zajistit právo a pořádek pomocí státních orgánů. V neposlední řadě pak prý účast kozáků kompromituje oficiální událost fotbalové federace FIFA. Turčynov je přesvědčený, že pro mezinárodní společenství je to nepřípustné.

Na demonstranty v Moskvě zaútočili kozáci s bičem

03589754.jpeg

Demonstranty, kteří se před týdnem sešli v centru Moskvy na protestním shromáždění svolaném Alexejem Navalným, hrubě napadly oddíly kozáků vyzbrojených tradičními kozáckými biči – tzv. nahajkami.

Ve stanovách FIFA totiž stojí, že se tento nejvyšší světový fotbalový orgán zavazuje k „dodržování všech mezinárodně uznávaných lidských práv a vynasnaží se propagovat jejich ochranu“.

Na tyto řády upozorňuje i americký kongresman za Demokratickou stranu Eliot Engel. Podle něj je pro FIFA zapojení kozáků „ostudnou zradou vlastní charty“. Engel se obává, že místo zajišťování pokojného mnohonárodnostního šampionátu budou kozáci spíš umlčovat kritiky ruské vlády a zasahovat proti každému, kdo nesplňuje nároky prezidenta Vladimira Putina.

Mluvčí FIFA nicméně uvedl, že organizace „plně důvěřuje bezpečnostním opatřením i celkové bezpečnostní koncepci“ pořadatelského Ruska a místních organizátorů zápasů.

Nejvíc kozáků spatří černomořské Soči, kde se v roce 2014 konala zimní olympiáda. Podle mluvčí tamější Kubáňské kozácké armády jich tam je nasazených 538. Na východní Ukrajině a v Sýrii bylo od roku 2014 zabito pět příslušníků této jednotky, což potvrdili místní kozáčtí velitelé a známí mrtvých bojovníků, uzavírá server Moscow Times.

autor: gzb
Spustit audio

Související