David Klimeš: Valorizace hlouposti

26. únor 2023

Je zcela v pořádku, že se vláda snaží zabránit mimořádné valorizaci penzí, která by jistě pomohla spoustě seniorů, ale také by vyšla na 34 miliard. Místo 1770 korun k průměrnému důchodu si penzisté v červnu přilepší jen o nějakých 760 korun. Tím ovšem výčet polehčujících okolností pro nenadálé vládní rozhodnutí končí.

Od minulého roku experti vládě přeci říkali, že zákonná pravidla pro mimořádné valorizace jsou neudržitelná. Podle nich, pokud vyskočí inflace o pět procent od poslední valorizace, tak se zas mimořádně přidává. Záměr to byl asi původně dobrý, jenže nepočítal s časy, kdy budeme mít extrémní inflaci a přidávat se bude muset neustále.

Čtěte také

Zatímco reálné mzdy všech v české ekonomice padají, penzisté mají takový kvapík s navyšováním penzí, že se průměrný důchod dostává k 50 procentům průměrné mzdy. O tom se nesnilo ani někdejším vládám ČSSD.

Vláda mohla již minulý rok zasáhnout, ale místo toho jak premiér Petr Fiala, tak ministr práce Marian Jurečka tvrdili, že na valorizace se za žádnou cenu sahat nebude. To ovšem zjevně platilo jen do konce volební sezóny, kterou uzavřela prezidentská volba. Najednou se valorizace snižuje, a to tím nejhorším možným způsobem. Na přidání totiž už penzistům vznikl zákonný nárok v lednu.

Čtěte také

Není tedy vůbec překvapivé, že opozice takové pošlapávání právního řádu chce hnát k Ústavnímu soudu. A naděje na výhru není malá.

Aby si to vláda ještě více zhoršila, chce snížení valorizace protlačit takzvanou legislativní nouzí. Ale to je úplně špatně použitý instrument. Tady důvod k nouzi žádný není. Respektive je, a to jediný: vláda do konce volební sezóny odmítala jakkoliv zasáhnout a nyní chce pochybnými postupy napravit své minulé opomenutí.

Nic jiného než zlobu si nezaslouží

Ponížená mimořádná valorizace je navíc pravděpodobně jen začátkem rušení všemožných populistických lákadel. Ministr Jurečka již řekl, že se budou měnit i pravidla pro nově zavedené takzvané výchovné, což je pětistovka k důchodu za každé vychované dítě, typicky pro matku.

Čtěte také

Opět experti již drahnou dobu upozorňovali, že je to zcela nesystémové řešení a není to ani dobrá náprava nízkých důchodů žen. A hlavně že na to nejsou peníze, výchovné přijde státní kasu minimálně na 19 miliard ročně. Sotva to tedy bylo zavedeno, už se to zas bude buď rušit, nebo snižovat.

Těžko říct, co si vláda od takového přístupu k penzistům slibuje. Možná je cynicky spokojená, jak v minulém a současném roce nemalá část seniorů. Ale ta zloba za porušené sliby nebude malá.

David Klimeš

Pokud si vláda vybrala cestu, že ve volebních letech nebude nic měnit a pak v povolebním roce vše rychle zas zkrouhne, a často dokonce na samé hranici ústavnosti, tak málo platné, nic jiného než zlobu si vskutku nezaslouží.

Autor je komentátor Aktuálně.cz

autor: David Klimeš
Spustit audio