David Klimeš: Strany nerozumí svým voličům. Pak se diví, že jim utíkají

25. říjen 2017

Tak zběsilý úprk tolika stran do opozice po sněmovních volbách jsme v Česku už dlouho neviděli. A není to dáno jen konfliktní osobou Andreje Babiše v čele hnutí ANO, které bude sestavovat vládu.

Je to dáno i tím, že mnoho stran utrpělo drtivou porážku a v opozici se chce zotavit z nejhoršího. To ovšem nepůjde, pokud neporozumí, proč se od nich voliči odvrátili. Z prvních dat o volebním chování se celkem jasně ukazuje, že voliči vůbec nevnímají jako důležitá ta témata, která lídři zdůrazňují. Zde bude asi zakopaný pes.

Dvojnásobná prohra ČSSD

Výhra hnutí ANO je vlastně dvojnásobná. Nejen samotným výsledkem. Ale i tím, že za čtyři roky dokázalo ANO kompletně obměnit svůj elektorát. Pro Babiše hlasovalo 1,5 milionu lidí, ale v nich bylo jen půl milionu voličů z roku 2013, ANO tedy nabralo milion nových hlasů.

Michal Škop z projektu Kohovolit.eu analyzoval přelivy voličů a zjistil, že místo spíše pravicových voličů v minulých volbách nyní ANO volilo 360 tisíc exvoličů ČSSD a 200 tisíc exvoličů KSČM. Co je dvojnásobným vítězstvím Babiše, je tedy také dvojnásobnou porážkou ČSSD. Nejde jen o ostudných 7,2 procenta hlasů.

Andrej Babiš

Vedení ČSSD by si mělo především uvědomit, že jejich antibabišovská politika v posledních měsících kampaně vůbec nezafungovala. Kdyby voliči sociální demokracie uvěřili Lubomírovi Zaorálkovi, že Babiš je zlo, se kterým nelze vládnout, asi by jich 360 tisíc neodešlo právě k ANO.

Vypjatá kampaň zjevně ani nedokázala sociálnědemokratického voliče aktivizovat a dotáhnout k urnám. ČSSD přilákala jen 50 tisíc nevoličů, naopak mezi nevoliče se zařadilo 260 tisíc lidí, kterým nepřišlo, že by je strana nečím oslovila.

Neposlušný volič TOP 09

Ještě výraznější nepochopení svých voličů předvedl další poražený voleb - TOP 09. Miroslav Kalousek vystavěl kampaň na proevropském směřování, sliboval rychle přijetí eura a integraci do jádra Evropské unie. A výsledek? Třetina původního voličstva odešla k ODS, která je k evropské integraci odmítavá a požaduje výjimku z povinnosti přijmout euro.

Dalších 140 tisíc lidí pak odešlo od TOP 09 k Pirátům, což zase nabourává představu, že tu Kalousek šéfoval opravdu konzervativní straně. I u ostatních stran vypozorujeme, že lídři žijí své velké politické příběhy, ale voliči mají svou hlavu, nicméně tyto dva jsou asi nejdůležitější.

Představitelé Pirátů

ČSSD se úplně oddělila svých voličů. Vládní kropení dávkami a pochody proti nízkým mzdám nedokázály zastřít, že ČSSD neumí svým voličům nabídnout v sociální a ekonomické oblasti nic, co by nedokázal i miliardář Babiš. A ti opravdu nespokojení pak odešli k Tomiovi Okamurovi.

Ještě horší je to s TOP 09. Její proevropské směřování stranu logicky řadí po bok lidovců či Starostů a nezávislých a hovoří se i o jejich integraci. Ale voliči osm let starého projektu nezapomněli, že strana vznikala především jako ostře pravicová, reformní strana. Pokud to už nedokáže Kalousek nabídnout, voliči odcházejí zpět k ODS, ať už má tato partaj sebeeuroskeptičtější program.

Zpět ke kořenům

Tisková konference TOP 09

Lídři ČSSD i TOP 09 samozřejmě mohou dál propagovat to, co je nejvhodnější podle jejich představ. Ale pak se jim taky může stát přijdou o všechny své voliče. Protože ti i přes sebevypjatější billboardové kampaně nezapomínají, že ČSSD vznikla jako strana sociálních jistot dělníků a zaměstnanců a TOP 09 zase jako reformní alternativa k ODS.

Takže pokud tyto strany nechtějí, aby v příštích volbách jejich voliče konkurence vyluxovala už definitivně, měly by se rychle začít zajímat o to, co jejich zbývající voliči skutečně považují za důležité problémy republiky.

Autor je hlavní analytik týdeníku Ekonom

autor: David Klimeš
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.