David Klimeš: Jen odvolání ředitele úřady práce nezrychlí

16. únor 2023

Generální ředitel Úřadu práce Viktor Najmon skončil. Odvolal ho ministr práce Marian Jurečka. Že s ním byl nespokojen už dlouho, to bylo veřejné tajemství. Jen potřeboval prokličkovat všemi nástrahami služebního zákona, aby se Najmona zbavil. A to se stalo teď.

Pro konec ředitele určitě našel ministr pádné důvody. Dávky se zpožďují, digitalizace vázne, zaměstnanci jsou na pokraji vysílení. Něco z toho snad nový dočasný šéf Karel Trpkoš zlepší, speciálně pak desítky let zpožděnou digitalizaci, protože Trpkoš dosud vedl na úřadu sekci informačních technologií.

Čtěte také

Ale zase by nebylo správné dělat z Najmona obětního beránka. Za spoustu havárií z minulého roku jen Najmon nemůže. To naopak ministr Jurečka by si měl za mnohá politicky chybná rozhodnutí sám sobě poslat vytýkací dopis.

Na počátku roku 2022 se nová vláda Petra Fialy rozhodla pro zmrazení platů většiny státních zaměstnanců, ač inflace v tu dobu už dosahovala deseti procent. To může vydržet dobře placený úředník, ale ne ten špatně placený. A takových je na úřadech práce drtivá většina.

Nečekejme zázraky

Nesmyslné plošné rozhodnutí pak pod tlakem musela vláda revidovat, ale to už to na úřadech vřelo. V květnu proti Jurečkovi vyhlásily tamní odbory dokonce stávkovou pohotovost.

Čtěte také

Pokud nyní ministr vytýká odvolanému Najmonovi, že mu chybí stovky lidí na včasné vyřizování dávek, tak to by sám na vládě nejprve měl obhájit slušné platy pro tamní pracovníky, aby se do konkurzů vůbec někdo přihlásil.

Následně vláda vymyslela spoustu nových dávek. Některé byly nutné jako například podpora pro ukrajinské běžence. Jiné jsou velmi sporné jak ekonomicky, tak právě zatížením úřadů práce. Třeba pětitisícová speciální dávka rodinám s dětmi jen ubrala čas pracovníkům na vyřizování klasické agendy.

Mnoho také nepomohlo ani chaotické vyjadřování vlády. Jurečka nejprve slavně ohlásil zmíněnou rodičovskou dávku pro domácnosti s milionem čistého příjmu, aby to pak bylo zase v hrubém.

Čtěte také

A třeba premiér Fiala vyhlašoval, že vláda lidem pokryje veškeré náklady na bydlení nad 30 procent jejich příjmů, což ale není možné říkat bez informace, že tato podpora má přísné stopy v podobě takzvaných normativů. Tento chaos naháněl jen další dezorientované lidi na úřady práce a přetížení úředníci jim museli vysvětlovat, jak to celé ve skutečnosti je.

Vedle odvolání Najmona by se toho tedy mělo změnit mnohem více. Politici by se nejprve sami měli doučit základy dávkových systémů, aby vůbec věděli, o čem mluví. Následně by úřady práce v čase krize měly být posíleny. Dále je nutné rychle pohnout s digitalizací primitivních byrokratických úkonů, aby úředníci měli čas na vyřizování složitějších věcí, typicky dávek v hmotné nouzi.

David Klimeš, novinář

Nový vítr na úřadech práce je tak nepochybně potřeba a zrovna v digitalizaci je dočasný šéf Trpkoš jistě kompetentní. Ale nečekejme žádné zázraky, pokud objednávka vlády na úřady práce nadále zní: dělejte v krizích na maximum, neustále se učte novým dávkám a postupům a za to budete mizerně zaplaceni.

Autor je komentátor Aktuálně.cz

autor: David Klimeš
Spustit audio