Daniel Veselý: Tony Blair by se měl naplno kát za nelegální intervenci do Iráku

29. říjen 2015

Bývalý britský premiér Tony Blair se v americké televizi CNN nemastně neslaně omluvil za válku v Iráku, již je možno považovat za nejtragičtější konflikt tohoto století. Dokonce připustil, že nelegální angloamerické tažení částečné může za vznik Islámského státu neboli Daeš.

Jeden z hlavních architektů války v Iráku Tony Blair ve své opatrné řeči ukázal, že nepochopil, za jak obrovskou tragédii nese vinu. V tomto případě nelze hovořit pouze o chybách či přehmatech, ale o spáchání válečného zločinu, za nějž nikdo nebyl potrestán.

Mezinárodní právo dokonce nelegální invazi klasifikuje jako největší válečný zločin. Ba co více, George W. Bush a Tony Blair napadli Irák v době, kdy byla tamní společnost citelně ochromena a oslabena Američany a Brity prosazovanými sankcemi.

Bývalý britský premiér se omluvil za to, že spolu s Američany měli mylné zpravodajské informace, že příliš nezvládli plánování vojenských operací ani tragické události, jež po invazi následovaly. Blair se rovněž omluvil za to, že program zbraní hromadného ničení tak, jak si jej plánovači intervence představovali, ve skutečnosti neměl oporu v realitě.

Čtěte také

Blair přirozeně mlží a rétoricky klouže po povrchu. Jak ukazuje memorandum napsané v březnu 2002 (tedy přesně rok před vypuknutím války) tehdejším americkým ministrem zahraničí Colinem Powellem, Tony Blair byl ochoten podpořit vojenské operace Spojených států do Iráku.

Ty administrativa George W. Bushe zvažovala přinejmenším od teroristických útoků z 11. září 2001. Navenek však Blair svým voličům tvrdil, že preferuje diplomatické řešení konfliktu se Saddámem Husajnem.

Zleva: Britský premiér Tony Blair s americkým prezidentem G. W. Bushem v roce 2009

Blair znovu zopakoval, že svět je přese všechno bez Saddáma Husajna lepší a že se za jeho odstranění omlouvat nemíní. Ano, odstranění brutálního tyrana, jehož mimochodem USA a Velká Británie dlouhodobě podporovaly i v době, kdy plynoval irácké Kurdy, mohou mnozí brát jako bernou minci. Avšak naprostá čistka v iráckém civilním a vojenském aparátu představovala dračí setbu, z níž vzešla sektářská válka, jež inspirovala sektářské třenice i v Sýrii.

Jestliže Spojené státy a Velká Británie házely vinu za děsivé násilnosti v Iráku na bratrovražedný boj mezi sunnity a šíity, byla to především zodpovědnost okupantů a jejich konkrétní politická rozhodnutí, která tuto sektářskou přenici obrovských rozměrů zapříčinila. Takto posílila nejen Al-Káida, která před invazí nebyla v Iráku k nalezení, ale uveden v život byl i Islámský stát.

Čtěte také

Ke vzniku Daeš přispělo i věznění iráckých sunnitských fundamentalistů v Američany spravovaných věznicích, jež se staly efektivním organizačním nástrojem těchto radikálů a kde dokonce vznikla idea na založení Islámského státu, jak jsme se nedávno mohli dočíst na stránkách Guardianu.

Tuto skutečnost však Tony Blair částečně přiznal, což mu budiž připsáno k dobru. O tom, že angloamerická invaze přinesla plodnou půdu pro vznik Islámského státu ale už veřejně hovořil americký prezident Obama, dva experti ze CIA a Pentagonu a další zasvěcení pozorovatelé.

Skromná zpověď Tonyho Blaira předchází dlouho očekávanému vydání takzvané Chilcotovy zprávy, jež má veřejnost informovat o pochybení britské vlády v Iráku. Je možné, že televizní vystoupení samotného Blaira má být jakousi přípravou na vydání této zprávy.

Velice závažný je ale fakt, že se přední architekt války v Iráku neomluvil za provedení nelegální agrese bez mandátu Rady bezpečnosti OSN, ani pozůstalým po statisících či jednom milionu obětí, které angloamerická invaze připravila o život.

Další komentáře z dnešních Názorů a argumentů si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio