Daniel Veselý: O co běží v obléhané východní Ghútě?

7. březen 2018

Křehké příměří na damašském předměstí východní Ghúta, které se podařilo vyjednat v Radě bezpečnosti OSN, patrně syrský režim a Moskvu nepřiměje, aby vzbouřeneckou enklávu nakonec nedostaly pod svou kontrolu.

Rýsuje se podobný scénář jako ve východním Aleppu, kde byli nakonec poražení militanti spolu s civilisty evakuováni do provincie Idlíb. Světové společenství téměř jednomyslně odsoudilo neúprosné bombardování a ostřelování východní Ghúty syrskou a ruskou armádou, při kterém během prvního týdne bojů zemřelo více než 500 civilistů. Objevily se dokonce reminiscence na srebrenický masakr.

Západní média se exkluzivně soustřeďují na agónii civilistů lapených ve východní Ghútě, avšak méně pozornosti se věnuje následkům minometné palby povstalců v Damašku, kde také umírají nevinní lidé, byť v povážlivě menší míře.

Syrská armáda svůj nekompromisní postup vůči ozbrojencům ve východní Ghútě odůvodňuje vysokými ztrátami v bitvách, které o enklávu svádí již od roku 2013. Jenže zabíjení stovek nevinných civilistů odříznutých od vnějšího světa, kteří dlouhodobě trpí nedostatkem potravin a léků, nelze jakkoliv omlouvat.

Saúdskoarabský faktor ve východní Ghútě

Podle dostupných svědectví obě strany konfliktu zabraňují civilistům, aby obléhané předměstí mohli opustit

Boje o východní Ghútu charakterizuje jedno z nejdelších obléhání moderních dějin, které je dokonce delší než obléhání Sarajeva. Avšak okolnosti týkající se situace na syrském válčišti jsou nadmíru komplikované, a je nutno je mít na zřeteli.

Uniklé dokumenty americké zpravodajské agentury NSA odhalují, že saúdskoarabský princ Sultán bin Salmán v březnu 2013 osobně nařídil syrské opozici operující ve východní Ghútě, aby ostřelovala vládní pozice v Damašku, včetně prezidentského paláce, a srovnala se zemí mezinárodní letiště.

Materiál NSA předkládá jedinečný pohled na genezi dnešního krvavého patu ve východní Ghútě, kde se legitimní protesty proti Asadovým represáliím postupně přeměnily na ozbrojený konflikt mezi Damaškem, jeho spojenci v Moskvě a Teheránu, a militanty podporovanými Rijádem a později Katarem. Obdobné schéma platí i pro další bojové zóny v Sýrii, ačkoli nezahrnuje veškeré vlivné hráče, především Turecko, USA a Izrael.

Kdo bojuje ve východní Ghútě?

Drastické záběry z damašského předměstí zobrazují výlučně zkázu a utrpení civilních obyvatel

Drastické záběry z damašského předměstí zobrazují výlučně zkázu a utrpení civilních obyvatel, třebaže zde operuje pět ozbrojených skupin včetně syrské odnože Al-Káidy. Všechna tato seskupení vyjma Legie milosrdných usilují o nastolení práva šaría v nominálně sekulární Sýrii.

Jedna z guerill bojujících o východní Ghútu před dvěma lety zveřejnila video, v němž její militanti setnuli hlavu mladému chlapci. Tento incident vyvolal značné pozdvižení zejména proto, že šlo o rebely financované Spojenými státy.

Samotní Syřané tedy nemají moc na vybranou, mají-li se rozhodovat mezi brutálním diktátorem a jeho patrony v Moskvě a Teheránu nebo islámskými fundamentalisty podporovanými nedemokratickými arabskými režimy. Podle dostupných svědectví obě strany konfliktu zabraňují civilistům, aby obléhané předměstí mohli opustit.

Zatímco opoziční ozbrojenci nechtějí, aby jim civilisté odchodem narušovali bojovou morálku, Asadův režim, udržující v chodu nehumánní blokádu, ty, jimž se podaří dostat přes četné checkpointy, často uvězní. Humanitární koridory a evakuace části civilní populace nejsou dostatečným řešením.

Daniel Veselý

Těžko také předvídat, jak dlouho bude vzbouřená enkláva vzdorovat masivní vojenské přesile. Jedno je však jisté: největší cenu platí nevinní lidé.

Spustit audio