Daniel Veselý: Izrael zasahuje proti Gaze podle některých kritiků příliš bezohledně

11. červenec 2014

Izrael v noci z pondělí na úterý zaútočil ze vzduchu na pásmo Gazy. Hrozí i pozemní invazí.

Podle vysokého představitele izraelských vzdušných sil izraelské letectvo v průběhu 36 hodin operace „Ochranná hrana“ v pásmu Gazy shodilo více než 800 tun výbušnin na 750 cílů ve snaze zničit infrastrukturu hnutí Hamás. Umírají přitom však i nevinní lidé, včetně malých dětí.

Není možné přehlédnout, že při 780 úderech stíhacích letounů F-16 a bitevních helikoptér Apač, dronů a válečných lodí, jež mají zničit cíle Hamásu, na jedno z nejhustěji obydlených míst na planetě Izrael postupuje surovým způsobem.

Dochází k ničení civilní infrastruktury, především ve městě Chán Júnis, jak informuje agentura Reuters, a rovněž ke značným ztrátám na nevinných životech. Katarská televize Al-Džazíra na začátku třetího dne izraelské ofenzívy uvedla, že dosud při útocích zahynulo 81 Palestinců, včetně mnoha dětí, a stovky dalších byly zraněny. Poslední zprávy hovoří o tom, že čtvrtý den operace počet mrtvých na palestinské straně vyšplhal ke stovce. Na izraelské straně zatím není hlášeno žádné úmrtí. Potvrdila to agentura Reuters.

Čtěte také

Na izraelské straně, kam houfně dopadají rakety odpalované militanty z Hamásu a Islámského džihádu, hlásí čtyři raněné osoby. Izraelské úřady dále oznámily, že na území židovského státu během tří dnů dopadlo víc než 200 po domácku vyrobených raket typu M-75 a M-302 s tím, že některé dolétly až k Tel Avivu. Mezitím na hranicích s Gazou patrolují izraelské tanky a vojsko a je možné, že se izraelské ozbrojené složky uchýlí k masivní pozemní invazi.

Zatímco západní lídři veřejně odsuzují v první řadě útočníky z Hamásu za jejich raketové útoky na izraelská města, palestinský prezident Mahmúd Abbás uvedl, že nejde o válku proti jedné palestinské frakci, ale o válku proti veškerému palestinskému lidu.

Izrael pokračuje v leteckých úderech na cíle v pásmu Gazy

Abbás zdůraznil, že Izrael pokračuje v ničení civilní infrastruktury ve městě Hebron na Západním břehu, jak na stránkách izraelského deníku Haaretz píše novinářka Amira Hassová. Ta dále tvrdí, že obyvatelé Gazy si bez sirén, krytů a obranného systému Iron Dome tváří v tvář izraelským bombám připadají jako lidské cíle, a dodává, že nejohroženější jsou malé děti, které nelze účinně ochránit před pohledem na zničené domy a bezvládná dětská tělíčka, pohřbená pod troskami budov.

Mezi cíle izraelských náletů byly zahrnuty i domy, tedy civilní objekty, patřící čtyřem vysoce postaveným členům hnutí Hamás. Izraelské bomby usmrtily osm členů z rodiny jednoho z vojenských velitelů Hamásu Odeha Kawareho, za což se představitelé izraelských vzdušných sil omluvili s odůvodněním, že šlo o neúmyslnou chybu.

Čtěte také

Izraelská lidskoprávní organizace B’Tselem vydala tiskové prohlášení, v němž uvádí, že i cílená destrukce domů patřící palestinským ozbrojencům a jejich rodinám je porušením mezinárodního práva, jež zdůrazňuje, že legitimními terči jsou pouze vojenská zařízení a elementy, které se účastní vojenských aktivit.

Britský novinář Owen Jones v listu Guardian kritizuje roli západních sdělovacích prostředků, pokrývajících aktuální izraelský úder na pásmo, zejména úlohu BBC. Podle jeho mínění je „děsivou pravdou“, že život Izraelce západní média vesměs považují za cennější než život Palestince.

Rafáh. Izrael ostřeluje pašovací tunely mezi pásmem Gazy a Egyptem

Jones poukazuje na skutečnost, že neexistuje ospravedlnění pro rakety odpalované palestinskými militanty z Gazy na civilní cíle v Izraeli, nicméně tyto nepříliš účinné zbraně nemohou napáchat tolik destrukce jako výzbroj „vojenské velmoci“, za niž považuje Izrael. To však západní média příliš nereflektují a soustředí se spíše na škody způsobené palestinskými radikály v Izraeli, dodává Jones.

Tak či onak – kabinet izraelského premiéra Benjamina Netanjahua ve čtvrtek vydal prohlášení, že příměří s hnutím Hamás není na pořadu dne. Poslanec za stranu Likud a současně náměstek ministra zahraničí Ze'ev Elkin navrhl, aby Izrael odstřihl pásmo od dodávek elektrické energie a vody. To však Netanjahu zamítl slovy, že se Izraelci v Gaze nemohou chovat jako Rusové v Čečensku. Obrázky přicházející každou chvíli z Gazy ale ukazují poněkud jinou realitu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.