Daniel Raus: Somálsko - piráti a misionáři

26. únor 2011

V úterý vydaly světové agentury zprávu o zavraždění čtveřice Američanů somálskými piráty. Došlo k němu na jachtě, kterou piráti přepadli minulý týden. Dva z nich byli při incidentu zastřeleni, dalších 13 zadrželo plavidlo americké armády. Kdo ale vlastně byli čtyři zavraždění mořeplavci?

Somálsko je jednou z nejhorších zemí světa. Stává se z něj africký Afghánistán před invazí spojenců. Tedy stát banditů a islámských radikálů. Do zpráv se dostávají především piráti, kteří i přes mezinárodní opatření přepadají lodě relativně daleko od pobřeží a vybírají výkupné v řádu milionů dolarů.

Na pevnině vládnou pro změnu islámští radikálové a jejich milice, zvané Šebab. Těm se podařilo dostat Somálsko více méně pod kontrolu a zavést v něm zákony šárie. Což je špatná zpráva pro každého, kdo vyznává cokoliv kromě islámu. Ostatně, objevily se zprávy o drastických případech pronásledování takových lidí.

Zajímavé je, že islamisté a piráti poměrně dobře koexistují – přestože islám pirátství zakazuje. To ale, jak se zdá, není problém, stejně jako není problém to, že islám zakazuje sebevraždu, a tedy i sebevražedné útoky.

Manželé Scott a Jean Adamovi

Novou obětí pirátů se stali čtyři Američané, kteří se účastnili s jachtou, zvanou Quest, závodů v plavbě kolem světa. Nebyl to ale jediný smysl jejich plavby. Současně distribuovali na různých místech světa Bible. Myšlenka napadla manžele Scotta a Jean Adamovy, když hledali novou náplň života v důchodovém věku. Rozhodli se spojit poslání a dobrodružství a působili zcela nezávisle, aby nebyli podezíráni ze systematického šíření křesťanství.

Jméno jachty odvodili od názvu církevního sboru, který je podpořil, jinak to byli katolíci z kalifornské Santa Moniky. Spolu s nimi se na lodi plavili dva další křesťané ze Seatlu. Minulý týden se odklonili od plánované trasy. Přátelům poslali pouze mail s oznámením, že se vydali k jednomu z problematických míst naší planety. Zřejmě doufali, že se jim podaří doručit zásilku Biblí do Somálska.

Bible na palubě jachty Quest

Zbytek příběhu je dobře známý. Přepadli je piráti a během vyjednávání s americkými vojáky všechny rukojmí postříleli. Domovská farnost v Santa Monice oznámila smutnou zprávu s tím, že manželé Adamovi a jejich přátelé viděli svoje poslání v šíření pokoje a smíření. Právě v tom vidí tato církev způsob, jak se může změnit svět k lepšímu.

autor: Daniel Raus
Spustit audio

Více z pořadu