Daniel Kroupa: Tento způsob vládnutí

9. duben 2021

Pan premiér si pozve ministra zdravotnictví na schůzku a sdělí mu, že již delší dobu nesouhlasí s jeho názory a že by nebylo dobré, aby tyto rozpory nadále narušovaly rozhodování vlády. Ministr zdravotnictví nabídne rezignaci na svou funkci a oba se dohodnou, kdy se tento akt uskuteční.

Uvědomují si, že stát, za který nesou odpovědnost, potřebuje vládu, která se těší obecné autoritě a jejíž rozhodnutí proto budou dobrovolně respektovat i občané, kteří s jejím politickým zaměřením nesouhlasí.

Čtěte také

Proto se oba její členové snaží vyvarovat všeho, čím by tuto autoritu narušili. Poté svolají tiskovou konferenci, kde ministr oznámí své rozhodnutí veřejnosti a premiér mu poděkuje za vykonanou práci. Co následuje, jsou už jenom ústavní formality.

Tak probíhá výměna ministrů v zemi, která respektuje základní normy politické kultury.

Nikoli u nás.

Vytýkací dopisy ve firmách občas posílají šéfové svým podřízeným, aby získali právní doklad o tom, že dotyčný neplnil uložené úkoly, a mohli tak později lépe zdůvodnit jeho propuštění. Napsat takový vytýkací dopis ministrovi může jenom premiér, který poněkud nepochopil své postavení: není jeho nadřízeným, neukládá mu úkoly, ani mu nedává příkazy.

Za sedm měsíců čtyři ministři

Premiér i ministr jsou ústavními činiteli a ve vládě mají rovný hlas. Vláda jakožto demokratický orgán rozhoduje ve sboru nadpoloviční většinou a premiér tedy může být také přehlasován.

Jeho úlohou podle Ústavy České republiky je organizovat činnost vlády, řídit její schůze, vystupovat jejím jménem a vykonávat další činnosti, které jsou mu svěřeny Ústavou nebo jinými zákony, viz Článek 77 (1). Šéfovat ministrům není oprávněn. Navrhnout prezidentovi odvolání ministra však může.

Čtěte také

Časté výměny ministrů bývají v některých státech běžné. Ve Spojeném království, kde je politický systém založen na ostrém střetnutí vlády s opozicí, ministerstva jsou řízena profesionálními úředníky, ministři jmenováni výhradně z řad poslanců a jejich rolí je činit pouze politická rozhodnutí, se jejich životnost někdy počítá jen v řádu měsíců.

U nás je to jiné. Od ministra se očekává i jistá manažerská schopnost a ocitne-li se v nové funkci, trvá mu měsíce, než se ve svém resortu a v chodu parlamentu pořádně zorientuje a je schopen efektivně vládnout.

Položme si nyní otázku, co vypovídá o premiérovi, když v českém ústavním pořádku vystřídá v jednom volebním období devět ministrů a z toho na ministerstvu zdravotnictví v průběhu epidemie za sedm měsíců čtyři?

Že nemá dostatek kvalitních lidí? Že nedokáže při výběru kandidátů rozpoznat jejich schopnosti? Nebo že neumí sestavit stabilní vládu? Ať už je odpověď na tuto otázku jakákoli, výsledky takové vlády jsou málo potěšující.

Daniel Kroupa

Nevím, proč jsem si při této příležitosti vzpomněl na svého bývalého kolegu z Federálního shromáždění, slavného českého herce Rudolfa Hrušínského. Představuji si jej, jak ponořen po prsa ve vodě s doutníkem v puse říká: „Tento způsob vládnutí…“ – však víte, jak to bylo dál.

Autor je filozof a pedagog

autor: Daniel Kroupa
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.