Další prohloubení spolupráce v boji proti terorismu

31. červenec 2002

Boj proti terorismu v oblasti Asie a Tichomoří je hlavním tématem dvoudenní regionální bezpečnostní konference, která od středy probíhá v Bruneji. Nejdůležitější událostí prvního dne bylo ale neformální setkání mezi ministry zahraničí Spojených států a Severní Koreje.

Mezinárodní společenství pokračuje v hledání cest, jak čelit hrozbě světového terorismu. Tentokrát se pozornost obrací k oblasti Asie a Tichomoří, kde v těchto dnech probíhá výroční regionální bezpečnostní fórum pořádané Sdružením zemí jihovýchodní Asie (ASEAN). Kromě ministrů zahraničí této 10-ti členné organizace se konference účastní šéfové diplomacií dalších 13-ti zemí, které mají zájem na stabilitě a bezpečnosti celého asijsko-tichomořského regionu.

Větší pozornost, než vlastní agenda jednání, však první den konference vzbudilo neplánované setkání mezi ministry zahraničí Spojených států a Severní Koreje Colinem Powellem a Pekem Nam-sunem. Severní Koreu - spolu s Íránem a Irákem - totiž americký prezident George Bushe obvinil z vývoje zbraní hromadného ničení a ve svém lednovém projevu O stavu unie tyto země označil za ?osu zla?.

Podle mluvčího amerického ministerstva zahraničí Richarda Bouchera využil Powell 15-ti minutový neformální rozhovor s Pekem Nam-sunem k tomu, aby zdůraznil hlavní zásady, o které Spojené státy opírají svou nynější politiku vůči severokorejskému komunistickému režimu. Powell svému protějšku sdělil, že Spojené státy chtějí v budoucnu se Severní Koreou jednat především o jejím jaderném programu a problematice nešíření zbraní. Setkání ministrů zahraničí bylo kontaktem zatím nejvýše postavených představitelů obou zemí od nástupu vlády prezidenta George Bushe. Ta jak známo politiku vůči Severní Koreji - ve srovnání s přístupem předchozí vlády prezidenta Billa Clintona - výrazně zpřísnila. Důvodem byly především protichůdné postoje severokorejského režimu, oscilujícího mezi vstřícnými gesty a projevy nesmiřitelnosti.

V této souvislosti je třeba připomenout návštěvu tehdejší ministryně zahraničí Madeleine Albrightové, která se v roce 2000 v Pchjongjangu setkala se severokorejským vůdcem Kim Čong-ilem. Návštěva však nepřinesla hmatatelné potvrzení předchozích náznaků zlepšení ve vztazích mezi Severní Koreou na jedné, a Spojenými státy a Jižní Koreou na druhé straně. Analytici se proto se zdráhají přikládat středečnímu setkání mezi Powellem a Pek Nam-sunem příliš velkou váhu.

Události posledních dnů navíc potvrzují nevyzpytatelnost severokorejského režimu.V den, kdy došlo ke schůzce mezi Powellem a Pek Nam-sunem, státem kontrolovaná severokorejská média označila Spojené státy za cituji - "agresora a hlavu zla". Pchjongjang navíc obvinil Jižní Koreu, že její plavidla pronikají do severokorejských výsostných vod. Několik dní předtím přitom Severní Korea vyslovila politování nad oběťmi červnového střetu mezi severokorejskými a jihokorejskými plavidly.

Jak už bylo řečeno, hlavním tématem bezpečnostní konference v Bruneji není korejská otázka, nýbrž spolupráce v boji proti terorismu v celé asijsko-tichomořské oblasti. Účastnící setkání diskutují o konkrétních opatřeních, která mají činnost teroristických skupin co nejvíce ochromit. Mezi tato opatření patří intenzivnější spolupráce v oblasti sdílení informací, dále blokování zdrojů, kterými extrémisté financují svoji činnost a přísnější kontroly na hranicích. Konference vyvrcholí ve čtvrtek podpisem dohody, ve které členské státy Sdružení zemí jihovýchodní Asie a Spojené státy formálně stvrdí svou ochotu ke spolupráci v boji proti terorismu. Podpisem dohody chtějí dát členské státy Sdružení zemí jihovýchodní Asie najevo, že nepodceňují hrozbu, kterou představují teroristická a separatistická hnutí aktivní v mnoha oblastech regionu.

Asijsko-tichomořské bezpečnostní fórum od svého vzniku v roce 1993 přineslo řadu odvážných návrhů v oblastech jako jsou boj proti obchodu se zbraněmi, praní špinavých peněz nebo nelegální přistěhovalectví. Jak ale ve svém středečním vydání konstatoval list International Herald Tribune, ve většině případů zůstalo jen u slov. Zda proklamovaná spolupráce v boji proti terorismu - na rozdíl od minulých iniciativ - přinese v praxi kýžené výsledky, ukáže teprve čas.

rse@rozhlas.cz

autor: Bohumil Šrajer
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.