Další nový druh pravěkého primáta

2. červenec 2009

Objev nového druhu pravěkého primáta ukazuje, že společný předek opic, lidí a lidoopů mohl vzniknout nikoli v Africe, ale v Asii.

Koncem května jsme referovali o objevu "Idy" - fosilie primáta Darwinius masillae, který žil před 47 miliony let. "Ida" by snad mohla být dosud chybějícím vývojovým článkem, který spojuje primitivní poloopice s linií vyšších primátů. Teď ale na scénu vstoupil další nový druh pravěkého primáta, jehož neúplnou fosilii objevil mezinárodní tým paleontologů v centrální Barmě.

Primát, který žil před 38 miliony let a vážil něco kolem dvou kilogramů, dostal jméno Ganlea megacanina. Druhové jméno megacanina odkazuje k mimořádně dlouhým špičákům, které primátovi zřejmě sloužily k otvírání tvrdých skořápek semen tropických rostlin. Je to potravní adaptace, která se nikdy nevyskytovala mezi poloopicemi, ale je typická pro moderní jihoamerické opice. Vědci se proto domnívají, že Ganlea megacanina patří do linie primátů, ze které se vyvinuli opice, lidoopi a lidé.

Ganlea megacanina - primát, který žil před 38 miliony let

Objev tak podporuje hypotézu, že společný předek těchto primátů nemusí pocházet z Afriky, ale spíše z Asie. Výsledky zkoumání fosilie Ganlea megacanina také zpochybňují tvrzení, že dříve objevená "Ida" je skutečně oním chybějícím článkem mezi vyššími primáty a poloopicemi. Srovnání obou druhů totiž ukazuje, že "Ida" je daleko podobnější moderním lemurům než opicím a lidoopům.

Objev nového druhu primáta přibližuje článek v Proceedings of the Royal Society B.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.