Další dvě letadla

26. srpen 2004

Dvě letadla, která se v noci na včerejšek zřítila v Rusku, byla prý v dobrém technickém stavu a piloty byli zkušení profesionálové. Svědci hovoří o tom, že pádu předcházely výbuchy strojů, a v případě toho druhého svědčí o teroristickém útoku kromě odeslání automatické zprávy o přepadení letounu i fakt, že trosky byly rozesety v okruhu čtyřiceti kilometrů.

Čeká se na vyhodnocení záznamů z černých skříněk a na to, kdy se k útoku na letadla přihlásí čečenští separatisté. Pokud jde o reakci cestujících, agentury nehlásí žádnou paniku. Nikdo prý neodhlásil plánované lety, dotazovaní pasažéři prý konstatují, že létat se musí. Z pohledu teroristů, byla-li to jejich práce, ten nejhorší možný výsledek. Po 11. září už ani v Rusku není možné zmocnit se letadla a obrátit ho třeba na Kreml. Piloti sedí za opancéřovanými dveřmi. Letadlo lze sice ještě zničit, ale když se vyšetří, jak k tomu došlo, bude to příště obtížnější. A především - z psychologického hlediska to bude zbytečné. Leteckou dopravu dnes spíše ohrožuje cena ropy než fanatici, kteří na sebe míní upoutat pozornost masovou vraždou.

Jak to vysvětlit? Možná se informacím o terorismu a teroristech dostává tak velkého prostoru v médiích, že už jsou jimi lidé přesyceni. Nabídka tohoto druhu špatných zpráv převyšuje poptávku a snižuje se tím jejich cena. Terorismus jako by postihla inflace. Terorista se z nepochopitelného monstra stává pro společnost obyčejným zločincem. Jeho motivy už nejsou zajímavé. Pro teroristy bude stále obtížnější najít způsob, jak veřejnost šokovat. I pro ně platí, že nelze podruhé vstoupit do stejné řeky. To, co je handicapuje, je nedostatek kreativity. A bez ní nemají budoucnost.

autor: iho
Spustit audio