Concorde - naposled

24. říjen 2003

Dnes naposled přistane v Londýně nadzvukové dopravní letadlo Concord. Francouzi se s ním rozloučili koncem května, a tak derniéru režírují British Airways. Odhaduje se, že přihlížet bude na čtvrt milionu diváků. Všechny říjnové lety byly již od léta beznadějně vyprodány.

Kdo v uplynulých sedmadvaceti letech nezkusil cestovat dvakrát rychleji než zvuk a nečinilo mu problém dát dvě stě tisíc za letenku, využil poslední příležitosti, aby jednou mohl vyprávět vnoučatům, jak díky časovému posunu dorazil do New Yorku dříve, než opustil Londýn. Pro příště bude pět Concordů k vidění v některých z desítek muzeí z celého světa, které touží mít tuto legendu letecké historie ve své expozici. V logice technického pokroku lidstva by bylo, kdyby Concord byl vytlačen ze scény letadlem modernějším, bezpečnějším a rychlejším. To se ovšem neděje. Rozhodnutí poslat Concordy do důchodu padlo letos zjara poté, co letadla pro sto cestujících přepravovala zpravidla již pouhý tucet pasažérů. Concordy přestaly vydělávat a nynější nostalgický boom na tom nic nemění.

Zbývá odpovědět na otázku, co se stalo. Příčinou jistě nebyla pouze havárie, ke které došlo 25. července roku 2000 u Paříže, kdy zahynulo 113 lidí a pověst Concordu coby nejbezpečnějšího letadla na světě vzala za své. Ani krize letecké dopravy po 11. září zřejmě Concodům nezlomila vaz. Concord se poroučí, protože boháči už nemají naspěch. Jejich prioritou se stal komfort. Britih Airwais hlásí, že prioritou se stala vysoká úroveň poskytovaného servisu a individuální přístup k cestujícím. Jestliže ale čas ztrácí na ceně, pak se možná neloučíme jenom s Concordem. Možná už doopravdy není kam spěchat, a tak kdo na to má, chce si ještě nakonec užívat.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.