Co stojí za úspěchem radikálně-levicové SYRIZY?

29. leden 2015

Po 40 letech se rozhodli Řekové zrušit monopol dvou politických stran na vládnutí ve své zemi. Od pádu vojenské diktatury v roce 1974 se u moci střídaly konzervativní Nová demokracie a socialistická strana Pasok.

Řecko nyní doufá v lepší budoucnost s novou vládou. Po nedělních volbách ji vytvořila radikálně levicová strana Syriza s pravicovými populisty, kteří si říkají Nezávislí Řekové.

Nová vláda se chystá nejen na tvrdá jednání s věřiteli Řecka o odkladu splátek jeho dluhů, ale mají v plánu také postarat se o sociálně slabé a zajistit bezplatné zdravotní služby pro nemajetné. Země už je 6 let sužovaná krizí a zatím neúspěšně zachraňovaná desítkami miliard eur.

Řecké zdravotnictví je jednou z oblastí, která krizí radikálně utrpěla. „Hlavní důvod, proč jsme vyčerpaní a dá se říct i vyhořelí je, že často nemáme prostředky na to, našim pacientům pomoci. Máme neustálý nedostatek zdravotnického materiálu, léků a vybavení. Těžko dokážeme předpovědět, co bude další, co nám brzy dojde,“ stěžuje si doktorka Olga Kosmopoulová.

Lékařů chybí v řeckých nemocnicích 5 tisíc. Zdravotních sester je o 20 tisíc méně, než je potřeba. Funkci ošetřovatelek tak musejí plnit příbuzní nemocných. Může se stát, že na celé patro nemocnice jsou 2 sestry pro 50 nebo i 60 pacientů.

Pro mnoho lidí je ale i chatrná státní zdravotní služba nedostupná. I ve státních zařízeních se totiž musí za ošetření platit.

Předseda strany Syriza a pravděpodobný řecký premiér Alexis Tsipras po vítězství v předčasných parlamentních volbách

„Musejí platit za každou návštěvu. To je 5 euro - asi 150 korun. Ale když si musejí nechat udělat nějaké rozbory nebo testy, musejí za ně zase platit. To zaplatí až 30 euro. Když tedy potřebují jít k doktorovi, musejí počítat s tím, že za každý úkon zaplatí. I když mají zdravotní pojištění. Někteří proto zkrátka k lékaři nejdou, protože na to nemají,“ dodává doktorka Kosmopoulová.

Proto doktorka Kosmopoulová jen ten den vyšetřila 17 pacientů bezplatně. A je na to pyšná. Mnoho lékařů ještě po službě v nemocnici vyšetřuje v různých organizacích zadarmo.

Ti, kterým nezbývají peníze na doktora, hledají pomoc například v jednom ze středisek organizace Mediciens du Monde - Lékaři světa. Na polikliniku v aténské čtvrti Omonia přichází podle lékařky - dobrovolnice Bettiny Krombholzové kromě přistěhovalců stále více chudých Řeků.

„Řekové si už nemohou dovolit platit pojištění. Když třeba vlastníte malý obchod a musíte ho zavřít, protože prodělává, neplatíte si logicky ani pojištění. Také lidé propuštění z velkých podniků zůstali bez pojištění,“ popisuje stav okolo pojištění Krombholzová.

Před krizí dokonce i chudí Řekové měli zdravotní péči zadarmo. To už dnes neplatí. Od roku 2012 se počet řeckých klientů středisek Lékařů světa zdvojnásobil.

Příznivci řecké radikálně levicové koalice Syriza oslavují volební vítězství

Zřejmě i stav zdravotnictví, mimo jiného, byl jedním z důvodů, proč se Řekové rozhodli pro změnu.

Angelos Athanasopoulus, politický komentátor vlivného listu To Vima (Tribuna) má za to, že k úspěchu Syrizy vedly hlavně dva důvody: „Jsou tu dva důvody. Jeden se dá popsat jako: už máme dost starých elit, potřebujeme něco nového a chceme to zkusit. Samozřejmě tu je ale i druhá část odpovědi. Ta říká, že možná má Syriza pravdu. Možná už nepotřebujeme úsporná opatření a věci by se měly vrátit do starých kolejí.

Ti, kteří věří tomu druhému, asi žijí v nějakém snovém světě. Za to, že chtěli lidé vyzkoušet něco nového, se ale nemůžete na lidi zlobit. Staré politické elity opravdu zklamaly Řeky.“

„Neříkám, že se nesnažily dělat kroky, abychom se udržely v eurozóně, ale neudělaly takový pomyslný krok dopředu a nedokázaly si představit, co by mladá generace chtěla. Nevěděly, co by chtěli lidé, kterým je něco přes 30,“ popisuje pochopitelnost řeckého rozhořčení Athanasopoulus.

Staré elity dle něj nezvládaly ani základní funkce státu, jako výběr daní a stíhání těch, kdo stát okrádají.

Zlatý úsvit

Úspěch slavil i třetí ultrapravicový Zlatý úsvit se ziskem 7% hlasů, který tak předčil i tradiční Pasok. „Skoro celé jeho vedení je ve vězení. A přitom ztratili oproti předchozím volbám jen půl procenta,“ shrnuje vytrvalost Zlatého úsvitu Athanasopoulus.

Athanasopoulus uznává, že Zlatému úsvitu neublížilo ani to, že si Nová demokracie vypůjčila některé jeho krajně pravicové myšlenky, která používala v posledních několika týdnech. „Jestli je někdo příznivcem Zlatého úsvitu, bude volit jej a ne nějakou jeho imitaci,“ shrnuje Athanasopoulus.

Je ovšem třeba si uvědomit, že ne všichni jeho voliči jsou neonacisté. „Zlatý úsvit přitahuje samozřejmě neonacisty, ale také nacionalisty a pravicové populisty. Takoví lidé se už nikdy nepřidají k Samarasově Nové demokracii. Podle mne je to něco, s čím se zkrátka musíme naučit žít a udělat naši demokracii odolnější proti takovým hrozbám,“ načrtává možný vývoj pravicové scény v Řecku.

autoři: pan , Jan Blažek
Spustit audio