Co přepisoval Jefferson na Deklaraci nezávislosti?

20. září 2010

Thomas Jefferson při sepisování Deklarace nezávislosti projevil „rebelského ducha“. Prozradila to na něj nově odhalená korektura textu.

Koncept Deklarace nezávislosti sepsaný pozdějším americkým prezidentem Thomasem Jeffersonem patří k nejvzácnějším dokumentům z historie Spojených států. V loňském roce byla listina s konceptem Deklarace na krátkou dobu přístupná vědcům k detailnějšímu průzkumu.


Restaurátorka knihovny Kongresu Fenella Franceová si při té příležitosti všimla na jednom místě zvláštní skvrny. Rozhodla se toto místo prozkoumat pomocí LED diod vydávajících světlo o různých vlnových délkách. Postupně nasvítila podezřelé místo třinácti různými světly od ultrafialového, přes viditelnou část spektra, až po infračervené. Obraz pokaždé nasnímala 39-megapixelovou kamerou.

Záhy začalo být jasné, že pod slovem „citizens“ čili „občané“ bylo původně napsáno něco jiného. Franceová ale nedokázala určit, jaké slovo Jefferson nahradil. „Spodní“ i „svrchní“ slovo bylo napsáno stejným inkoustem a Jefferson se zjevně snažil, aby záměna slov byla co nejméně nápadná. Franceová dokázala určit jen to, že jedno z posledních písmen původního slova bylo „t“.


Pomohla teprve počítačová analýza obrazu jednotlivých snímků podezřelého místa, jež byly promítnuty přes sebe. Po několika měsících marných pokusů se podařilo původní verzi deklarace přečíst. Nejprve obsahovala slovo „subjects“, které má význam „osoby“. V kontextu Deklarace mělo spíše význam „poddané osoby“ nebo „poddaní“.

Thomas Jefferson

Tato pasáž byla do Deklarace nezávislosti převzata z nově napsané ústavy Virginie, která obyvatele označovala jako „poddané“. Jeffersonovi se ale příčila představa, že označí příslušníky nově vznikajícího národa za vzbouřené poddané zrazující anglického krále Jiřího III. A tak koncept Deklarace poopravil a dal mu tím nový význam.

Zvukovou podobu této zprávy můžete slyšet v historickém magazínu Zrcadlo, který měl premiéru 9.7.2010 v 9:00

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.