Co nabídne podzimní vysílání Českého rozhlasu Plus?

28. srpen 2010

Po prázdninách – přesněji už od pondělí 31. srpna – se v našem vysílání rozšiřuje ranní proud informací, analýz a komentářů, a to už od 6 do 10 hodin.

Po 8. hodině ho pravidelně obohatí speciální půlhodina zaměřená na jedno témata – například k začátku školního roku, o epidemiologické situaci, vývoji nezaměstnanosti a další. A po 8:30 zařazujeme denně podcast Vinohradská 12.

Volby

Celý podzim bude ve znamení voleb: ty do zastupitelstev krajů a do třetiny Senátu se konají 2. a 3. října (druhé kolo senátních o týden později).

První seriál o největších problémech krajů startuje na Plusu 14. září. Ve stejný den začínáme vysílat také první seriál od zpravodaje Českého rozhlasu ve Washingtonu Jana Kaliby věnovaný další letošním velkým volbám, těm prezidentským v USA (v úterý 3. listopadu).

A první hodinovou debatu o poslání, kompetencích a dvacetileté historii krajů vysíláme společně s Radiožurnálem už ve středu 9. září od 17 hodin.

Ve všech případech připravujeme speciální vysílání začínající ihned po uzavření volebních místností. Volbám, ale také vývoji nákazy, dopadech na ekonomiku, dění ve školách se bude Plus věnovat i v tradičních pořadech Pro a proti, Interview, Názory a argumenty, Osobnost – a také ve čtvrtečním Koronaviru s Janem Konvalinkou.

A co dál?

Od soboty 5. září přidáváme aktuální vysílání od 7 do 9:30 a vracíme pořad Zaostřeno, o týden později pak také každý víkend dva díly Světa ve 20 minutách.

Ve vědeckých pořadech jsme připravili pro posluchače strhující reportáže v rámci cyklu Vědecká dobrodružství: Podmořský život a výzkum na Havaji, o práci českých vědců v Kongu; jak se se suchem vypořádají z vědecko-technologického hlediska na Slovensku, v Maďarsku, v Rakousku, v Německu a Polsku… A také sérii rozhovorů s držiteli Nobelových cen, až se přiblíží jejich letošní udělování (v prosinci).

Každý všední den po 21. hodině budeme i nadále vysílat padesátiminutové perly z archivu Českého rozhlasu (ČRo 6 a Leonarda).

Oblíbená Radiokniha nabídne několik zajímavých premiér – například hned od 31. srpna historii jaderné katastrofy Černobyl podle Serhii Plokhy. A do konce roku ještě slavnou Tajnou dohodu od Luka Hardinga, čtrnáctidílnou Neobyvatelnou zemi Davida Wallace-Wellse a další lahůdky.

Přejeme pevné zdraví a klidný podzim s Plusem!

Petr Šabata
šéfredaktor Českého rozhlasu Plus

autor: Petr Šabata
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.