Co je to koloniál?

5. duben 2013

Když se řekne koloniál, vybaví se mi vždycky knížka Karla Poláčka – Bylo nás pět. Znáte ji?

Petr Bajza a jeho čtyři kamarádi, v ní zažívají různá klukovská dobrodružství a vyvádí nejrůznější neplechy. A jak to souvisí se slovem koloniál? Koloniál je obchod se smíšeným zbožím. A v knize Bylo nás pět, takový obchod vlastní Petrův tatínek Vendelín Bajza.

Koloniál se jeho obchodu říká proto, že v něm má zboží dovezené ze vzdálených zemí jako byla Amerika nebo Afrika, kde měly některé Evropské státy svoje kolonie. V koloniálu byste tak našly například pomeranče, kávu, kakao nebo třeba koření, dovezené až ze zámoří.

V koloniálu byste si ale mohli koupit i spoustu jiných věcí. Například cukr, veškeré potřeby k vaření, petrolej, okurky, mák, ořechy… zkrátka zboží všeho druhu, na které upozorňovala spousta plechových reklamních tabulí, které jen vybízely vstoupit a něco si v koloniálu koupit. Tak si to zapište za uši.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.