Čím se živí netopýři?

2. únor 2011

Mezi letouny (Chiroptera) dnes zoologové řadí více než tisíc různých druhů. Velmi diverzifikovaná netopýří fauna se liší jak ve vzhledu, tak i ve způsobu života.

Všechny druhy netopýrů, vyskytující se v České republice, jsou hmyzožravé. Ale mimo střední Evropu najdeme i druhy, které vůbec dravé nejsou a jejich hlavní potravou jsou různé plody. Nejznámější požírači plodů jsou kaloni, kteří v rámci řádu tvoří samostatný podřád. Ale plodožraví jsou i praví netopýři, drobnější druhy sají květní nektar a požírají pyl... Někteří netopýří lovci nepohrdnou ani drobnými obratlovci, naučili se lovit ještěrky, žáby, a dokonce i ryby ve vodě. Pro zoology ale i zájemce z řad laiků jsou tito savci zajímaví také svými originálními strategiím získávání potravy.

Jaké možnosti netopýři při lovu potravy využívají? A jsou pověsti o jejich krvežíznivosti založeny na skutečnosti? Nejen o tom si s RNDr. Michalem Andreasem , Ph.D. z Výzkumného ústavu Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví, v.v.i. (VÚKOZ) povídal David Kabele.

Logo

Seriál "Rok netopýra ve vysílání Leonarda"najdete zde.

autor: Tamara Kocourková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.