Čím je člověk starší, tím je smutnější – dá se s tím ale bojovat, shodují se režisér Kolečko a herec Prachař

3. červenec 2023

Nová audiokniha Tirák je tragikomedie s prvky mužského smutku. „Myslím, že čím je člověk starší, tím je i smutnější a tím víc musí proti tomu s nadhledem bojovat,“ říká režisér Petr Kolečko. „Samozřejmě, že i já mám spousty smutků a v určité fázi s tím člověk musí něco dělat, aby je přehlušil – tj. nekonečnou jízdou na kole, nekonečným plaváním, během, boxem, posilovnou, rybařením,“ přidává herec Jakub Prachař, který v Tiráku hraje hlavní roli řidiče.

Oběma bude za pár týdnů 40 let. „Vzhledem k mému typu života si některé své roky tak úplně nepamatuji,“ komentuje Prachař.

Čtěte také

„Ne, že bych byl trvale v opilosti, ale žil jsem tak rychle, takže si je nepamatuji. Takže mně je vlastně o sedm míň, takže 33, mentálně tak 13. Respektive v pátek je mi 15 a v neděli 17, což je maximum, kam se dostanu. Tak to už bude navždy – a jsem s tím naprosto spokojený,“ dodává pobaveně.

„A já musím říct, že Jakub má pak určité momenty hluboké moudrosti – to je mu tak 90,“ přidává Kolečko.

„Petr je zas stará duše – a protože se známe už od gymnázia, kdy věděl věci, které častokrát neznal ani náš profesor Kostečka, tak mu bylo Bohem přidáno. Jen ho občas přepadají ty smutky,“ dodává Prachař.

Víc si poslechněte v audiozáznamu pořadu Hovory Naděždy Hávové. Scenárista Kolečko a herec Prachař se poprvé potkali ve škole. Na gymnáziu spolu nakonec seděli osm let v lavici, a když studovali na DAMU, chvíli spolu také bydleli. Teď už 11 let hrají v inscenaci Federer Nadal, za sebou mají několik společných filmů i seriálů a teď došlo i na audioknihu.

autoři: Naděžda Hávová , lup
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.