Chytré telefony jako seismometry

20. prosinec 2012

Běžné elektronické přístroje v sobě mají stále víc různých fyzikálních senzorů. Ty je možné někdy využít i zcela jiným způsobem, než pro jaký byly do zařízení původně integrovány. Tím dostáváme vítanou “přidanou hodnotu”, kterou jinak zastávají drahé a specializované vědecké přístroje.

V současnosti má téměř každý chytrý telefon systém akcelerometrů, které zajišťují automatické překlápění obrazu na displeji i další interaktivní prvky v aplikacích a hrách. Některé telefony mají kvůli orientaci v prostoru dokonce i setrvačník - gyroskop, časté jsou přijímače GPS signálu.

Akcelerometry mohou zachytit jemné chvění a otřesy půdy v dané lokalitě. Díky jejich zapojení do spolupracující sítě jsou odborníci v principu schopni poměrně brzy odhalit a zmapovat nástup zemětřesení páté magnitudy a silnějších. Akcelerometry v blízké budoucnosti budou ještě citlivější a proto budou schopny varovat před ještě slabšími otřesy půdy.

V Seismologické laboratoři na Univerzitě v kalifornském Berkeley vyvíjejí softwarovou aplikaci, která zpracuje seismický signál registrovaný akcelerometry a pošle ho přes mobilní síť ke zpracování na centrální server. V oblastech, kde je častý výskyt zemětřesení, má včasné varování význam nejen pro jednotlivce, ale také pro celou průmyslovou a dopravní infrastrukturu, která se díky tomu může včas zastavit nebo přejít na nouzový režim. Akcelerometr může zachytit už slabší podélné zemětřesné takzvané P-vlny, které jsou rychlejší než příčné S-vlny, ale jsou mnohem méně ničivé. Celá oblast se tak může na příchod ničivých vln lépe připravit. Zásadním vlastností aplikace je oddělení seismických otřesů od ostatních náhodných pohybů telefonu.

Pro tým z Univerzity v Berkeley je otázka zemětřesení velmi ožehavá, protože jeden z tektonických zlomů probíhá přímo pod jejich univerzitním kampusem. Na Kalifornském technologickém institutu se zase zabývají využitím akcelerometrů v noteboocích a herních konzolích.

Zdroj: PhysOrg, GPS proti tsunami, Berkeley Seismological Laboratory

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.