Chtěli byste žít v daňovém ráji?

29. duben 2015
Radiofórum

Česko proniklo do světových médií nápadem Víta Jedličky vyhlásit na sporném území mezi Srbskem a Chorvatskem Svobodnou republiku Liberland.

Stát s heslem „žít a nechat žít“, který nemá své občany obtěžovat zbytečnými zákazy a daněmi. Ty se mají vybírat dobrovolně.

Je to utopie? Platili byste daně, kdybyste nemuseli? A platili byste ochotněji, kdyby byly alespoň nižší?

Majitelé firem se sídlem v daňovém ráji kontrolují sice jen 3,2 % českých společností, nicméně jejich podíl na základním kapitálu je 16 %.

S výraznou převahou vede nizozemský kapitál (54 %), s odstupem následuje lucemburský (18,7 %) a kyperský (15 %). Co vede podnikatele k zakládání či přesouvání firem do ciziny?

Pokud někdo zbohatl v Česku, měl by se vrátit z offshorových rájů a pomoci naší zemi, řekl před třemi měsíci vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO).

S více než desítkou takových států již uzavřel dohody o výměně daňových informací. Ročně odejde z Česka 100 až I50 miliard korun, které neprojdou naším daňovým systémem. Podaří se toto číslo snížit?

Hostem Lucie Vopálenské byl ve středu 29. dubna od 19:10 ekonom Lukáš Kovanda.

autor: luv
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.